Caterham збудував родстер з 50-річного гелікоптера
Caterham збудував родстер з 50-річного гелікоптера

Caterham збудував родстер з 50-річного гелікоптера

Унікальний проєкт підготував британський виробник спорткарів Caterham разом із Королівськими Повітряними Силами. Легендарний родстер Seven присвятили 50-річчю гелікоптера Puma HC2.

Caterham та Royal Air Force (RAF) створили унікальний екземпляр родстера, в конструкції якого використовувалися деталі та компоненти від списаного гелікоптера Puma HC2. Основою для незвичайної колаборації стала модель Seven 360R, яка буде продана на інтернет-аукціоні класичних автомобілів Collecting Cars. Усі вторговані від продажу машини гроші будуть направлені до Благодійного фонду Королівських ВПС для підтримки військовослужбовців, які зазнали поранень при виконанні свого військового обов’язку. Очікується, що незвичайний родстер піде з молотка за суму щонайменше 100 тисяч фунтів стерлінгів.

Caterham збудував родстер з 50-річного гелікоптера - Фото 1

Середні гелікоптери підтримки Puma HC2 використовуються для виконання різних бойових завдань, включаючи переміщення військ та озброєння, а також евакуацію поранених на передовий. Вони також використовуються для гуманітарних операцій та операцій з надання допомоги у разі стихійних лих. Поступивши на озброєння в 1972 році, за рік до утворення компанії Caterham Cars Ltd, використовуваний у проєкті екземпляр гелікоптера Puma під номером XW232 використовувався в Північній Ірландії, Боснії та Герцеговині, Косово та Іраку, під час обох конфліктів у Перській затоці, а також у багатьох інших операціях. Коли XW232 добіг кінця свого 50-річного терміну служби, команди авіабази в Бенсоні та Caterham, керовані Об’єднаним авіаційним командуванням (JAC) Королівських ВПС в Бенсоні, вирішили віддати шану військовослужбовцям, яких захистила Puma, і життя, врятовані цим гелікоптером.

/
Caterham збудував родстер з 50-річного гелікоптера - Фото 2
Caterham збудував родстер з 50-річного гелікоптера - Фото 3
Caterham збудував родстер з 50-річного гелікоптера - Фото 4
Caterham збудував родстер з 50-річного гелікоптера - Фото 5
Caterham збудував родстер з 50-річного гелікоптера - Фото 6

Зовнішня алюмінієва обшивка хвостової балки та дверей гелікоптера використовувалася для обшивки екстер’єру Seven. Внутрішня задня перегородка разом із ручкою аварійного скидання дверей залишилася на місці. Всередині стьобана звукоізоляція гелікоптера тепер покриває бічні панелі та верхню частину трансмісійного тунелю, а також забезпечує оббивку сидінь із вуглецевого волокна, зберігаючи при цьому інструкції з евакуації гелікоптера, вишиті на підкладці.

Caterham збудував родстер з 50-річного гелікоптера - Фото 7

Унікальна панель приладів, матового чорного кольору, що повторює панель приладів Puma, являє собою переобладнаний розподільний пристрій військового гелікоптера, що замінює звичайні перемикачі на приладовій панелі, і може похвалитися триступеневою послідовністю запалювання. Центральне місце на панелі приладів займає навігаційний годинник гелікоптера. Під капотом у шухляді з-під боєприпасів тепер знаходиться акумулятор автомобіля.

Планується, що автомобіль буде представлений на кількох заходах протягом літа, а його перша поява відбудеться на Гран-прі Великій Британії Формули-1 у ці вихідні. Торги на сайті Collecting Cars за Caterham RAF Seven 360 розпочнуться 15 серпня та закінчаться 12 вересня.

Источник материала
loader
loader