В Ірані на президентських виборах переміг реформіст Масуд Пезешкіан
В Ірані на президентських виборах переміг реформіст Масуд Пезешкіан

В Ірані на президентських виборах переміг реформіст Масуд Пезешкіан

Кардіохірург і політик-реформатор Масуд Пезешкіан переміг у другому турі президентських виборів в Ірані в суботу, випередивши прихильника жорсткої лінії Саїда Джалілі.

Про це повідомляє AP, передає Укрінформ. 

За результатами підрахунку голосів, проведених владою, Пезешкіан переміг, набравши 16,3 мільйона голосів проти 13,5 мільйона у Джалілі. Загалом, за даними МВС Ірану, у виборах без міжнародно визнаних спостерігачів взяли участь 30 мільйонів осіб.

Пезешкіан пообіцяв налагодити контакти із Заходом і послабити дію закону про обов'язкове носіння хіджабу. Він також підтримує принципи Ісламської республіки і в ході передвиборчої кампанії заявляв, що буде дотримуватися політики верховного лідера аятоли Алі Хаменеї, якщо його оберуть.

Пезешкіан є членом парламенту з 2008 року й обіймав посаду віцеспікера з 2016 по 2020 рік, коли помірковані та реформісти мали більшість у законодавчому органі.

Джалілі є особистим представником Хаменеї у Вищій раді національної безпеки (ВРНБ). Він був секретарем РНБ з 2007 по 2013 рік, протягом цього часу він очолював іранську делегацію на переговорах з Заходом щодо ядерної програми Тегерану, які зазнали фіаско.

Зазначається, що прихильники Пезешкіана вийшли на вулиці Тегерана та інших міст перед світанком, 6 липня, аби відсвяткувати перемогу свого кандидата.

Як повідомляв Укрінформ, позачергові президентські вибори в Ірані були призначені після загибелі президента Ебрагіма Раїсі в авіакатастрофі 19 травня, коли гелікоптер впав у гірській місцевості поблизу кордону з Азербайджаном.

Перший тур виборів пройшов 28 червня, однак жоден із чотирьох перших кандидатів не набрав понад 50% голосів. Другий турпроходив 5 липня.

Фото: Majid Asgaripour/WANA

Теги по теме
Президент Иран
Источник материала
loader
loader