На Одещині Чорне море викинуло на узбережжя тисячі крабів: чи небезпечне явище
На Одещині Чорне море викинуло на узбережжя тисячі крабів: чи небезпечне явище

На Одещині Чорне море викинуло на узбережжя тисячі крабів: чи небезпечне явище

У Національному природному парку «Тузлівські лимани» на Одещині Чорне море стався масовий викид морських мешканців Тузлівських лиманів. Зараз на узбережжі налічується сотні тисяч особин.  Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив доктор біологічних наук, співробітник нацпарку Іван Русєв. 

«Останніми днями потужний північний вітер відігнав воду з берегів Чорного моря в нашому нацпарку. Такі потужні вітри »потягли« воду з Тузлівських лиманів через протоку між морем та лиманами на 2 км піщаного пересипу і їх рівень знизився на 15-20 см. Тим часом до берега з глибин моря підтягнуло холодну воду, сірководень та багато крабів», – йдеться у повідомленні.

За його словами, він опинився на березі моря наступного дня, 5 липня, після викиду гідробіонтів, коли їх вже трохи стало менше на березі.

Фото:  Іван Русєв

«Але навіть така картина – кількість викинутих на берег крабів, вражає. Їх на берег викинуло сотні тисяч в межах піщаного пересипу нацпарку. В середньому по 3 краби на погонний метр. Серед них мармуровий краб, кам'яний та краби плавунці. Мармурових менше всього десь до 5%, небагато і кам'яних, інші – плавунці», – розповів науковець.

Зі слів відпочиваючих, на рекреаційній зоні Катранка та Расейка, в перший день було багато бичків, хамси та атерини – їх відрами зібрали відпочиваючі. Також рибою харчувалися багато птахів. Однак наступного дня вже не було знайдено жодної рибинки.

Фото:  Іван Русєв

Як уточнив Русєв, такі природні явища з'являються періодично і переважно влітку, але вони не є загрозливими для популяцій гідробіонтів, які спроможні швидко відновлюватися.

На Одещині Чорне море викинуло на узбережжя тисячі крабів: чи небезпечне явище - Фото 1

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Источник материала
loader
loader