Львівські медики врятували підлітка із рідкісною пухлиною у роті
Львівські медики врятували підлітка із рідкісною пухлиною у роті

Львівські медики врятували підлітка із рідкісною пухлиною у роті

Хірурги Лікарні святого Миколая прооперували 15-річного пацієнта із Ужгорода, в якого виявили рідкісне утворення у критично важливій ділянці шиї. Хлопець міг померти будь-якої миті, адже пухлина росла і могла його задушити. Про це розповіли у Першому медичному об'єднанні Львова.

Декілька місяців тому 15-річний Роман помітив, що під час жування в нього на шиї, а саме - під щелепою, з’являється якась припухлість. Уже невдовзі вона збільшилась і стала постійною. Мама Романа повела сина до лікарів. Ужгородські медики обстежили хлопця і виявили вроджену кісту дна порожнини рота.  

Така зона розташування цієї доброякісної пухлини, що наповнена рідиною - вкрай рідкісна. На рік подібні кісти виявляють лише в 1 дитини зі 100 тисяч. Новоутвір непомітно ріс від народження Романа - аж поки не сягнув загрозливих для життя розмірів. На момент обстеження кіста становила вже цілих 8 см. І це при тому, що ширина дна порожнини рота не набагато більша - лише 10 см. Пухлина росла далі і могла задушити юнака. Тож оперувати треба було негайно. За порятунком родину скерували у Львів.  

 - Викликом для нас стала локалізація кісти - вона складна і небезпечна. Ця зона знаходиться близько до дихальних шляхів і кровоносних судин. Окрім цього, нерви, які розташовані в цій ділянці, відповідають за ковтання, слиновиділення та мімічні рухи обличчя. І пошкодження будь-чого з перерахованого було б критичне, - розповідає хірург, медичний директор Лікарні Святого Миколая Олександр Калінчук.

Лікарі відділили кісту від навколишніх тканин та всіх критично важливих структур. А щоб не зачепити жодної життєво-важливої судини чи нервів, оперували підлітка під мікроскопом. Він дозволив їм збільшити оглядове поле та уникнути критичних пошкоджень.  Операція тривала майже три години та минула успішно. Зараз Роман впевнено відновлюється та повертається до звичного життя.

  • У лютому стало відомо, що у Львові врятували двомісячну дитину, яка не могла дихати і два тижні перебувала на апараті штучної вентиляції легень. У немовляти виявили велику кісту на язику, яка загрожувала її життю. 
  • У Львові у лютому в однорічного хлопчика виявили рідкісний синдром - його язик виявився вп'ятеро довшим за звичайний, лікарі змогли виправити цю патологію.
     
Теги по теме
Дети
Источник материала
Поделиться сюжетом