У Латвії відкрилася мультимедійна виставка про культурну спадщину «Україна в мініатюрі»
У Латвії відкрилася мультимедійна виставка про культурну спадщину «Україна в мініатюрі»

У Латвії відкрилася мультимедійна виставка про культурну спадщину «Україна в мініатюрі»

У виставковій залі концертного комплексу «Дзінтарі» в латвійській Юрмалі відкрилася мультимедійна виставка «Україна в мініатюрі», яка розповідає про українську культурну спадщину різних часів, що перебуває перед загрозою знищення через російську агресію.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У Латвії відкрилася мультимедійна виставка про культурну спадщину «Україна в мініатюрі» - Фото 1

Виставка складається з трьох основних компонентів. По-перше, це 29 видатних культурних об’єктів у 3D-моделях. До кожного доданий QR-код, за яким можна послухати музику спеціально написану українськими сучасними композиторами для цієї виставки.

Тут представлене широке коло українських пам’яток з різних регіонів – від Софії Київської до Оперного театру в Одесі. Є й археологічні об’єкти великого значення – наприклад Херсонес Таврійський. Частина об’єктів, яких російська агресія торкнулася напряму, показані в тому вигляді, в якому вони перебувають після бомбардувань: Музей Григорія Сковороди на Харківщині, Донецький аеропорт ім. Прокоф’єва.

У Латвії відкрилася мультимедійна виставка про культурну спадщину «Україна в мініатюрі» - Фото 2

Організатори пояснили кореспондентові Укрінформу, що для них було важливо не тільки показати закордонному глядачеві велику культурну спадщину України, але й допомогти усвідомити під якою загрозою перебуває це все через російську агресію.

Ще 12 українських пам’яток представлені у вигляді великих стендів з підсвіткою. До кожного доданий планшет з навушниками, завдяки яким можна проглянути та прослухати відеоролики, присвячені кожному з об’єктів.

Для п’яти пам’яток спеціально для виставки створений віртуальний тур зі спеціальним обладнанням, яке дозволяє максимально зануритися в сприйняття їх історії. Це Софія Київська, Хотинська фортеця, шедевр харківського конструктивізму «Держпром», Маріупольський театр, а також Чорнобильська АЕС, широко відома в світі після аварії 1986 року.

Для глядачів виставка відкрилася 8 липня. Урочисте її відкриття відбулося днем раніше. На ньому були присутні представники художньої громадськості, української діаспори, активісти. «Ця виставка – дуже важливий крок з ознайомлення з культурною спадщиною України різних часів і регіонів. Спочатку в цьому курортному містечку, а потім в Ризі, можна побачити, якою різноманітною є Україна, та подумати про те, як її зберегти», - сказав Посол України Анатолій Куцевол, відкриваючи виставку.

У Латвії відкрилася мультимедійна виставка про культурну спадщину «Україна в мініатюрі» - Фото 3

Після Юрмали та Риги (фестиваль Positivus на ризькому острові Луцавсала) виставка найближчим часом буде показана в Угорщині (фестиваль Sziget у Будапешті, серпень) та Німеччині, (фестиваль Superbloom у мюнхенському Олімпіапарку, вересень).

Організатори виставки: Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), та здійснюється проєктом «Pact в Україні».

Нагадаємо, у червні в Латвійському університеті в Ризі відбулася фотовиставка «Листівки з України» про українські культурні об’єкти, зруйновані та пошкоджені внаслідок російської агресії.

Фото: Олег Кудрін

Источник материала
loader
loader