Казахстан вимагає вивести з країни російські цінні папери після санкцій США
Казахстан вимагає вивести з країни російські цінні папери після санкцій США

Казахстан вимагає вивести з країни російські цінні папери після санкцій США

Центральний депозитарій цінних паперів у Казахстані закликав клієнтів вивести російські папери з країни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Moscow Times.

У відомстві пояснили, що ця вимога пов'язана з санкціями США щодо російського Національного розрахункового депозитарію (НРД).

Загалом у депозитарії враховується близько 140 найменувань паперів із префіксом RU. Це облігації суверенного боргу, корпоративні бонди та акції.

«У листі йдеться про те, що вони рекомендують завершити всі розрахунки та позбавити казахстанський депозитарій паперів з російськими ISIN. Казахстанський депозитарій не хоче бачити ці папери в портфелях», - зазначила СЕО європейського брокера Mind Money Юлія Хандошко.

Якщо клієнти не надішлють доручення про виведення російських паперів до зазначеної дати, активи виявляться фактично замороженими на рахунках Центрального депозитарію Казахстану.

Згідно з оцінкою Центрального депозитарію, з березня до 1 грудня 2022 року казахстанські брокери здійснили з російськими облігаціями федерального займу угоди на загальну суму 641,1 млрд тенге (1,4 млрд дол.).

Також у 2022 році в депозитарій було переведено акції на суму 50 млрд тенге (104,6 млн дол.) та інші фінансові інструменти на суму майже 2 трлн тенге (4,2 млрд дол.).

Як повідомляв Укрінформ, 12 червня уряд Сполучених Штатів Америки оголосив про введення санкцій проти понад 300 фізичних та юридичних осіб у Росії та третіх країнах, які забезпечують підтримку її воєнної машини.

Серед великих компаній та організацій, які фігурують у новому списку санкцій, зазначені, зокрема, Московська біржа (MOEX), Національний кліринговий центр (НКЦ), АТ «Національний розрахунковий депозитарій», страхова компанія «Согаз», АТ «Російська національна перестрахувальна компанія» (РНПК) тощо.

Теги по теме
Россия США Казахстан
Источник материала
loader
loader