Нацбанк збільшив строки повернення валютної виручки для агропродукції
Нацбанк збільшив строки повернення валютної виручки для агропродукції

Нацбанк збільшив строки повернення валютної виручки для агропродукції

Національний банк переглянув граничні строки розрахунків для окремих експортно-імпортних операцій. Йдеться про імпорт товарів військового і подвійного  використання та експорт агропродукції. Про це повідомляє mind, пише agronews.ua.

Раніше про збільшення термінів поверення валютної виручки повідомляв голова фінкомітету Ради Данило Гетманцев. У НБУ уточнили, що для операцій, які проводилися з 11 листопада 2023 року до 11 липня 2024 року включно, граничний термін – 90 днів. Для операцій, що здійснюються з 12 липня 2024 року строки розрахунків за валютними операціями збільшено до 120 днів. Це стосується експорту пшениці, жита, ячменю, овесу, кукурудзи, сої, ріпаку, соняшнику, макухи та соняшникової/ріпакової/соєвої олії. 

«Збільшення граничних строків розрахунків дасть змогу підтримати вітчизняних експортерів агропродукції, ураховуючи наявні логістичні виклики. Крім того, це розширить їхні можливості з освоєння нових ринків збуту, зокрема Азії та Африки, яких потребує Україна в умовах війни», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що граничні терміни розрахунків за операціями з експорту окремих видів аграрної продукції залишатимуться на 60 днів меншими, ніж для всіх інших товарів вітчизняного експорту (180 днів). «Це і надалі сприятиме поліпшенню дисципліни своєчасного повернення валютної виручки в Україну в агросекторі», вважають у Нацбанку.

Також Національний банк скасував граничні строки розрахунків для товарів військового і подвійного використання та обладнання, що імпортуються виконавцями державних контрактів з оборонних закупівель.

Це стосується також товарів та обладнання для розширення виробничих потужностей для виробників товарів оборонного призначення, якщо вони виготовляють продукцію для держави. Передбачається створення електронного реєстру учасників відбору та виконавців державних контрактів (договорів).

«Національний банк очікує, що відповідні зміни створять умови для посилення стійкості сектору національної безпеки та оборони України», – наголошує регулятор.



Перегляди: 0
Источник материала
loader
loader