Рада може прийняти мораторій на виплати за держборгом
Рада може прийняти мораторій на виплати за держборгом

Рада може прийняти мораторій на виплати за держборгом

Яким буде цей мораторій

Зараз відбувається підготовка до нової реструктуризації цінних паперів України. Законопроєкт 11396-1, який передбачає мораторій, уже розглянув бюджетний комітет.

У цьому мораторії вказано дві норми. Перша стосується можливості уряду тимчасово зупиняти виплати за зовнішнім державним боргом, якщо у такому рішенні є потреба.

Рада може прийняти мораторій на виплати за держборгом - Фото 1

Роксолана Підласа

Голова Комітету з питань бюджету Верховної Ради України

Фактично – якщо офіційна домовленість щодо реструктуризації не буде досягнута до 10 серпня, коли наступить строк купонних виплат за одним із випусків державних єврооблігацій з погашенням у 2026 році.

Друга норма надає право українському уряду взяти у "периметр" гарантований державою борг Укравтодору та згодом здійснити його реструктуризацію. Йдеться про серію єврооблігацій-2021 на загальну суму 700 мільйонів доларів (з відсотками).

Будемо просити ВРУ підтримати цей проєкт на найближчому пленарному засіданні, оскільки він є важливим елементом реструктуризації, яка дозволить заощадити на платежах з обслуговування й погашення суверенних єврооблігацій понад 10 мільярдів доларів до кінця 2027 року,
– наголошує Підласа.

Теги по теме
Верховная Рада Кабмин
Источник материала
loader
loader