Херсонський художній музей ідентифікував ще п'ять робіт, викрадених росіянами під час окупації
Херсонський художній музей ідентифікував ще п'ять робіт, викрадених росіянами під час окупації

Херсонський художній музей ідентифікував ще п'ять робіт, викрадених росіянами під час окупації

Херсонський художній музей ідентифікував ще п'ять робіт, викрадених російськими загарбниками під час окупації - це твори художника Юрія Діденка.

Про це Херсонський художній музей повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Ідентифікація вкрадених творів мистецтва триває. Рішення ще раз передивитися фрагмент світлини, на який потрапив список викрадених творів, не було марним. На фото, відзнятому 1 квітня 2023 року в Центральному музеї Тавриди під час підписання фейкового договору про зберігання вкраденого в Криму, потрапив і фрагмент папірця з цифрами. Очевидно, кримські музейники записали інвентарні номери робіт, які зберігаються на конкретній полиці. Раніше завдяки цьому списку вже було ідентифіковано десяток графічних творів, а зараз до їх числа додаємо одразу 5 офортів херсонського художника», - повідомили в музеї.

Херсонський художній музей ідентифікував ще п'ять робіт, викрадених росіянами під час окупації - Фото 1

Йдеться про роботи Юрія Діденка - «Відвідини», «Ніч на Івана Купала», «Відьма», «Кіт рукатий», «Марення» з серії «Розповіді про українських чортів».

Херсонський художній музей ідентифікував ще п'ять робіт, викрадених росіянами під час окупації - Фото 2
Херсонський художній музей ідентифікував ще п'ять робіт, викрадених росіянами під час окупації - Фото 3
Херсонський художній музей ідентифікував ще п'ять робіт, викрадених росіянами під час окупації - Фото 4
Херсонський художній музей ідентифікував ще п'ять робіт, викрадених росіянами під час окупації - Фото 5
Херсонський художній музей ідентифікував ще п'ять робіт, викрадених росіянами під час окупації - Фото 6

У музеї розповіли, що як художник-ілюстратор Юрій Діденко уважно вивчав український фольклор і традиційні вірування, які лягли в основу сюжетів його робіт, в тому числі і з циклу «Розповіді про українських чортів». У них художник вміло поєднує дійсність і фантастичні уявлення, майстерно створює індивідуальні образи для кожного зі своїх персонажів і «додає» до всього цього щедру «порцію» світлого гумору.

Як підкреслюється, кількість ідентифікованих творів мистецтва, вкрадених російською окупаційною владою з Херсонського художнього музею у 2022 році - 120, загальна кількість незаконно вивезеного перевищує 10 тисяч музейних експонатів.

При цьому з ідентифікованих 119 творів перебувають в окупованому Криму, в сімферопольському Центральному музеї Тавриди. Точне місцезнаходження однієї роботи невідомо, але є підтвердження з боку окупантів, що шедевр в їхніх руках.

Як повідомляв Укрінформ, працівники Херсонського художнього музею імені Олексія Шовкуненка взялися ідентифікувати викрадені твори мистецтва, які «випливли» у Криму.

У межах проєкту «Викрадене мистецтво…» відтворили картину «Портрет дівчини у вишиваній сукні», викрадену росіянами з Херсона.

Фото: Херсонський художній музей

Теги по теме
война Херсон
Источник материала
loader
loader