Загарбники знищили останню українську церкву в Криму
Загарбники знищили останню українську церкву в Криму

Загарбники знищили останню українську церкву в Криму

Прокуратура АР Крим та м. Севастополя розпочала кримінальне провадження за фактом знищення у тимчасово окупованій Євпаторії Хрестовоздвиженського храму Православної церкви України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє прокуратура Автономної республіки Крим та міста Севастополя.

Кримінальне провадження відкрито за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу (Порушення законів та звичаїв війни).

“21 липня 2024 року представники окупаційної влади розпочали демонтаж Хрестовоздвиженського храму Православної церкви України в м. Євпаторія. Цьому передувало винесення у 2019 році незаконного рішення окупаційного Євпаторійського міського суду про знесення даного храму”, - ідеться у повідомленні.

У прокуратурі заявляють, що “такі дії грубо порушують вимоги статті 147 Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни (1949 року), яка забороняє руйнування власності, не виправдане воєнною необхідністю, а також статті 56 Гаазького положення про закони і звичаї війни (1907 року), що прямо передбачає захист релігійних установ від захоплення, знищення або навмисного пошкодження”.

У лютому цього року прокуратура автономії спільно з громадською організацією Global Rights Compliance скерувала до Міжнародного кримінального суду інформаційне подання щодо злочинів російської влади проти релігійних груп в тимчасово окупованому Криму.

Дане подання містить докази системності переслідувань та тиску на релігійні громади в Криму, у тому числі шляхом знищення храмів Кримської єпархії ПЦУ.

Як повідомляв Укрінформ, у тимчасово окупованому Криму російські загарбники розпочали демонтаж Хрестовоздвиженського храму Православної церкви України.

Представництво Президента в Криму засудило демонтаж храму ПЦУ в Євпаторії і закликало міжнародну спільноту відреагувати на переслідування української церкви на півострові.

Фото: facebook.com/prok.arkrym

Теги по теме
Крым Прокуратура
Источник материала
loader
loader