Чи дійсно “Укрнафта” модернізує енергосистему чи просто знаходить нові шляхи для освоєння бюджету
Чи дійсно “Укрнафта” модернізує енергосистему чи просто знаходить нові шляхи для освоєння бюджету

Чи дійсно “Укрнафта” модернізує енергосистему чи просто знаходить нові шляхи для освоєння бюджету

ПАТ “Укрнафта” оголосила про плани щодо закупівлі трьох газопоршневих когенераційних установок загальною потужністю понад 72 МВт. Ці установки також будуть оснащені послугами з монтажу та введення в експлуатацію. Тендери на ці закупівлі вже опубліковані в системі Prozorro.

Згідно з тендерною документацією, перша установка матиме потужність 27-30 МВт і повинна включати три газопоршневі двигуни з електричним коефіцієнтом корисної дії (ККД) не менше 46%. Друга установка також матиме потужність 27-30 МВт і три газопоршневі двигуни з аналогічним ККД. Третя установка буде меншою – з потужністю 18-20 МВт та двома газопоршневими двигунами з ККД не менше 46%.

Усі три установки повинні бути новими та обладнані системами віддаленого контролю та безпеки. Переможець тендеру буде відповідати не лише за постачання установок, але і за монтаж, шеф-нагляд за монтажем, пусконалагоджувальні роботи, випробування та введення в експлуатацію. Постачальник також забезпечить навчання для персоналу. Гарантійний строк на кожну установку складе не менше ніж 24 місяці з моменту поставки.

Згідно з офіційною інформацією від ПАТ “Укрнафта”, впровадження цих сучасних електростанцій має на меті підтримку технологічних потреб компанії та посилення енергосистеми України.

Нагадаємо, що “Укрнафта” є найбільшою нафтовидобувною компанією в Україні та оператором національної мережі АЗС. У березні 2024 року компанія передала управління активами Glusco та управляє 545 автозаправними комплексами, з яких 460 є власними, а 85 – в управлінні. З лютого 2023 року “Укрнафта” також випускає власні паливні талони та картки “NAFTAКарта”, які доступні юридичним і фізичним особам через ТОВ “Укрнафта-Пост”.

Найбільшим акціонером “Укрнафти” є НАК “Нафтогаз України”, що володіє 50%+1 акцією компанії. У листопаді 2022 року Верховний головнокомандувач ЗСУ ухвалив рішення про передачу частки корпоративних прав компанії, що раніше належала приватним власникам, до управління Міноборони.

Теги по теме
Нафтогаз
Источник материала
loader
loader