Китай активно допомагає розвивати промисловість Росії під час війни з Україною
Китай активно допомагає розвивати промисловість Росії під час війни з Україною

Китай активно допомагає розвивати промисловість Росії під час війни з Україною

У новій статті, опублікованій The Washington Post, розкривається, як Китай активно підтримує розвиток промислового сектору Росії, незважаючи на міжнародні санкції та воєнні дії.

Зокрема, Китай значно збільшив експорт металообробних верстатів до Росії, що суттєво впливає на здатність Кремля підтримувати свою промислову базу під час конфлікту з Україною.

У ній повідомляється, що 2023 року Китай експортував у РФ металообробні верстати на суму $390 млн порівняно з $94 млн роком раніше.

За оцінками вченого Університету Тафтса та експерта зі збройних сил Росії Павла Лузіна, 90% імпортованих у Росію верстатів надходить із Китаю. А ті, які виробляються в Росії, містять китайські комплектуючі, деталі та двигуни.

Аналітики стверджують, що Пекін, який жорстко контролює свій приватний сектор, дозволив компаніям продовжувати вести з Москвою будь-який бізнес, який вони захочуть, що вигідно обом країнам, а НАТО не зможе зупинити експорт товарів подвійного призначення, таких як лазерні верстати, без зусиль з боку китайського уряду.

Але у Пекіна мало стимулів для того, щоб зайняти більш жорстку позицію щодо експорту товарів подвійного призначення в Росію. Причина – посилення економічного суперництва зі США, вважає професор Чен з університету в Олбані.

Санкції, зазначає видання, навряд чи допоможуть зупинити потік верстатів і комплектуючих. Навпаки, ізоляція може спонукати китайські компанії збільшити ділові зв’язки з Москвою.

«Компанія, що потрапила під санкції, може вільно перенести весь свій бізнес у Росію», – сказав науковий співробітник британського Королівського об’єднаного інституту оборонних досліджень (RUSI) Джек Вотлінг.

«Оскільки у неї не буде альтернативних ринків, вона цілком може піти на такий крок», – додав він.

Теги по теме
Россия Китай Экономика экспорт
Источник материала
loader
loader