В Одеському археологічному музеї відкрилася виставка, присвячена острову Зміїний
В Одеському археологічному музеї відкрилася виставка, присвячена острову Зміїний

В Одеському археологічному музеї відкрилася виставка, присвячена острову Зміїний

В Одесі 4 липня вперше з початку повномасштабного вторгнення відкрився Археологічний музей. Там презентували виставку «Зміїний: острів, що боронять боги».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами директора Одеського археологічного музею Ігоря Піструіла, ідея відкрити виставку, присвячену Зміїному, з’явилася у науковців ще на початку війни. Також він повідомив, що на острові було зруйновано філію археологічного музею.

«Що трапилося з експозицією невідомо. Сподіваємося потрапити туди після війни та відновити її. Частину експонатів туди передали з нашого музею, частину експонатів наша філія отримувала під час підводних досліджень, які там проводилися. Більша частина експонатів не була оцифрована. Це велика втрата. Зараз ми займаємося оцифровкою експонатів в Одеському археологічному музеї», - розповів Піструіл.

В Одеському археологічному музеї відкрилася виставка, присвячена острову Зміїний - Фото 1 В Одеському археологічному музеї відкрилася виставка, присвячена острову Зміїний / Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ

На виставці представлені артефакти, знайдені під час археологічних розкопок різного періоду на Зміїному, які досі ніколи не експонувалися.

«Вони ніколи не експонувались тому, що це додатковий фонд. І в мирні часи, коли ми мали можливість експонувати наші найкращі речі, вважалося, що артефакти зі Зміїного не мають виставкової перспективи. Але зараз ми це переглянули і зрозуміли, що про Зміїний можна розповісти багато цікавих історій», - додала в. о. завідувача відділу експонування ОАМ, керівниця проєкту Оксана Грицюта.

Вона зазначила, що на виставці поєднані експонати, які розповідають про давню історію і про сучасну. Науковиця розповіла, що в античні часи на Зміїному був побудований храм Ахілла – священне місце для моряків, торгівців та воїнів. Тому під час розкопок археологи знайшли багато дорогих речей, які жертвували Ахіллу – це монети, амфори, коштовності тощо. На виставці представлене підніжжя цього храму.

«Під час створення експозиції науковці заглибилися у вивчення міфів Зміїного. З початком війни з’явилися сучасні «міфи» про цей острів, і коли ми дізнавалися про ці події, відчули зв’язок між античними міфами та сучасними. Нинішня героїзація подій на Зміїному – також джерело сили», - сказала Оксана Грицюта.

Також на виставці представлені світлини з зображенням Зміїного до війни та після його звільнення. Їх автори – Борис Бухман та Віталій Юрасов.

«Я побував на Зміїному разом із прикордонниками у 2019 році. Ці знімки зроблені з гвинтокрила. Я знімав крізь відкриті двері, і мене прив’язали мотузками, щоб я не випав з нього. Це були неймовірні враження, я навіть командував пілоту, чи знизити висоту, чи піднятися вище, щоб знімки вийшли гарними. Сподіваюся, після нашої Перемоги я ще зроблю серію світлин зі Зміїного», - розказав Борис Бухман.

За словами співробітників музею, виставка працюватиме, допоки будуть охочі її відвідати. Потім науковці відкриють іншу тематичну виставку.

Як повідомляв Укрінформ, в Одесі напередодні Великодня поліція повернула до археологічного музею глиняні люльки, які в середині квітня з’явилися у продажу в інтернеті.

Теги по теме
Одесса
Источник материала
loader
loader