У Чехії заочно засудили до п'яти років в’язниці росіянина за участь в анексії Криму
У Чехії заочно засудили до п'яти років в’язниці росіянина за участь в анексії Криму

У Чехії заочно засудили до п'яти років в’язниці росіянина за участь в анексії Криму

Празький міський суд засудив росіянина Олександра Франчетті до п’яти років позбавлення волі за створення організованого злочинного угруповання, яке брало участь в анексії Криму у 2014 році.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Radio Prague International.

Частиною покарання є депортація Франчетті із Чехії на десять років. Вирок не є остаточним, йдеться у матеріалі.

Спочатку прокурор запросив для Франчетті десять років позбавлення волі та безстрокову депортацію. Чоловік не взяв участі у судовому засіданні 7 серпня, оскільки після звільнення з-під варти у Чехії у 2022 році він поїхав у Росію і зараз зазнає кримінального переслідування як втікач.

За словами прокурора Мартіна Білого, саме Франчетті у Криму обстежив місцевість, стежив за лініями електро- та газопостачання, пересуванням людей у цьому районі, а також збирав інформацію про дислокацію українських урядових сил та їх склади зброї та боєприпасів. Він передавав дані російським військово-морським силам, знаючи, що їх використають під час окупації Криму.

Франчетті свою вину заперечував. У справі про екстрадицію він спочатку заявив, що прибув до Севастополя тоді, коди анексія вже почалася, і що він патрулював ліс разом з іншими цивільними особами, щоб допомогти захистити людей, які мешкали навколо лісу. Водночас під час основного судового засідання Франчетті заявив, що його взагалі не було на місці події.

У середу прокурор назвав зроблені чоловіком заяви неправдивими.

«Він діяв проти територіальної цілісності, суверенітету та інтересів України на користь Російської Федерації», – наголосив прокурор Біли.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні 2021 року в аеропорту Праги за міжнародним ордером на арешт, виданим за запитом України, було затримано громадянина РФ, ймовірного учасника окупації Криму Олександра Франчетті.

За даними сайту «Миротворець», в 2014 році він приїхав до Криму, вступив до незаконного збройного формування «Самооборона Севастополя», організував розвідгрупу «Северный ветер». У Росії Франчетті був нагороджений медаллю «За возвращение Крыма».

У жовтні 2022 року суд у Празі через відсутність доказів зняв із Франчетті обвинувачення щодо насильницького утримання щонайменше 11 проукраїнських громадян під час окупації Криму в 2014 році, однак з нього не зняли обвинувачення у створенні організованого злочинного угрупування з метою скоєння теракту. Чоловіка також звільнили з-за ґрат.

Фото ілюстративне

Теги по теме
Россия Суд Чехия Оккупация Крыма
Источник материала
loader
loader