У Литві відкрили виставку «Бахмут - обличчя геноциду 1942/2022»
У Литві відкрили виставку «Бахмут - обличчя геноциду 1942/2022»

У Литві відкрили виставку «Бахмут - обличчя геноциду 1942/2022»

У Литві в музеї IX форту Каунаса відкрилася виставка «Бахмут - обличчя геноциду 1942/2022», організована Національним історико-меморіальним заповідником «Бабин Яр».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

Як зауважили у міністерстві, це перша виставка, яку НІМЗ «Бабин Яр» представляє в Європейському Союзі за сприяння МКІП.

У Литві відкрили виставку «Бахмут - обличчя геноциду 1942/2022» - Фото 1

Під час відкриття виставки в.о.міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв у форматі відеозвернення подякував литовцям за постійну підтримку України та співпрацю.

«Сьогодні експозицію “Бахмут. Обличчя геноциду 1942/2022” приймає музей, який зберігає пам’ять про масові вбивства євреїв нацистами у часи Другої світової війни у Каунасі. І ми згадуємо із сумом кожного, хто загинув під час Голокосту», - зазначив Карандєєв.

За його словами, «експозиція, яку представляє НІМЗ “Бабин Яр” - не тільки про наш спільний біль, якому понад 80 років. Вона про страшне сьогодення Донеччини і всієї України. Людожерська ідеологія породжує страхіття війни. Але ми будемо боротися, переможемо і покараємо всіх, хто брав участь у злочинах проти мирного населення».

Виставка розповідає про маловідомі події Голокосту 1942 року в Бахмуті, під час яких загинули понад 3000 людей, здебільшого євреїв, та нещодавнє знищення Бахмута російськими військами.

У Литві відкрили виставку «Бахмут - обличчя геноциду 1942/2022» - Фото 2

За словами очільниці НІМЗ «Бабин Яр» Рози Тапанової, Каунас зі своїм багатим культурним спадком та історією є ідеальною платформою для залучення різної авдиторії та сприяння ширшій дискусії з важливих питань.

«Для нас важливо показати світу паралелі між військовими злочинами Росії в Україні сьогодні та геноцидом, вчиненим нацистами під час Другої світової війни», - наголосила вона.

Як зауважив директор музею IX форту Каунаса Маріус Печюліс, виставка цікава та унікальна тим, що її творці намагаються поєднати болючий досвід минулого з травматичною реальністю сьогодення.

«Ніхто інший не може передати це краще і правдивіше, ніж українці, які щодня стикаються з жорстокою війною. Ця виставка буквально просякнута відчуттям зв’язку між минулим і сьогоденням», - зазначив Печюліс.

На виставці представлені документи та фотографії із фондів Бахмутського краєзнавчого музею, які надають докладну хронологію історичних подій і дозволяють оцінити масштаби нацистських злочинів 1942 року.

Також можна ознайомитися з унікальними архівними матеріалами, спогадами очевидців і документами, які стали важливими доказами на Нюрнберзькому процесі, і які, із початком сучасного геноциду, вдалося зберегти.

Окрім того, виставка приділяє велику увагу художнім інсталяціям, які розширюють сприйняття та передають емоційний вплив цих історичних подій.

Як поінформували в МКІП, виставка триватиме до 29 жовтня.

Як повідомляв Укрінформ, у серпні 2023 року до річниці початку битви за Бахмут у Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» відкрилася виставка «Бахмут. Обличчя геноциду 1942/2022».

Фото: МКІП

Теги по теме
война Литва
Источник материала
loader
loader