Обмін полоненими: стало відомо, кого повернула Україна
Обмін полоненими: стало відомо, кого повернула Україна

Обмін полоненими: стало відомо, кого повернула Україна


Звільнено військових моряків та трьох прикордонників, а також 82 оборонці Маріуполя, серед яких і захисники Азовсталі.

Усі врятовані українці під час 55 обміну полоненими з Росією – це військовослужбовці-строковики – солдати, сержанти та матроси, зокрема і ті, які потрапили у полон ще в перші місяці повномасштабного вторгнення РФ у 2022 році. Про це Координаційний штаб з питань поводження з полоненими у суботу, 24 серпня.

Так, вдалося визволити дев’ятьох незаконно засуджених оборонців. Звільнено військових моряків та трьох прикордонників, а також 82 оборонці Маріуполя (з них пів сотні боронили Азовсталь).

Також додому повертаються шестеро нацгвардійців з гарнізону охорони Чорнобильської АЕС, військовослужбовці, які боронили Київську, Донецьку області, Херсонщину та Луганщину.

Воїни, яких сьогодні вдалося звільнити з неволі, також брали участь у важких боях за Гостомель і запасний командний пункт Генштабу на Київщині, а на Херсонщині – за пропускний пункт Чонгар на адміністративному кордоні з тимчасово окупованим Кримом. 

Чимало визволених українців мають проблеми зі здоров’ям внаслідок поранень, а також через недотримання Росією норм міжнародного гуманітарного права. Всі вони пройдуть медичний огляд, необхідне лікування, отримають психологічну допомогу, реінтегруються в суспільство та отримають належні виплати.

“Ми висловлюємо вдячність Об’єднаним Арабським Еміратам за посередництво і допомогу в організації обмінів”, – зазначили у штабі.

Нагадаємо, 24 червня Україна та Росія провели обмін полоненими. З російського полону звільнили 115 українських захисників.

Раніше повідомлялося, що операція ЗСУ на Курщині поповнила обмінний фонд рекордною кількістю полонених. Переважно, це молоді строковики.



Теги по теме
Украина Россия
Источник материала
loader
loader