Хорватія подарувала Україні роботизовану систему розмінування DOK-ING MV-4
Хорватія подарувала Україні роботизовану систему розмінування DOK-ING MV-4

Хорватія подарувала Україні роботизовану систему розмінування DOK-ING MV-4

Хорватія подарувала Україні роботизовану систему розмінування DOK-ING MV-4.

Сертифікат передали представникам української сторони віцепрем’єр-міністр і міністр оборони Республіки Хорватія Іван Анушич та керівники компанії-виробника просто на подіумі міжнародної конференції Globsec Forum, яка проходить у Празі, передає кореспондент Укрінформу.

Хорватія подарувала Україні роботизовану систему розмінування DOK-ING MV-4 - Фото 1

Анушич зазначив, що процес розмінуванняУкраїни потребуватиме багато часу та багато грошей. За його словами, близько 26% території України забруднено мінами.

«Розмінування – величезне завдання, і міжнародна підтримка тут дуже потрібна. Україна не одна, ми будемо працювати разом стільки, скільки треба», - пообіцяв політик.

У питанні гуманітарного розмінування Хорватія працює з Україною як на двосторонній основі, так і на багатосторонній, зокрема, як частина коаліції, яку очолює Литва.

Анушич оголосив результати донорської конференції, яка пройшла в 2023 році в Загребі. На ній, за його словами, було зібрано майже пів мільярда доларів. Це додасть до успіху відновлення, адже гуманітарне розмінування є передумовою відбудови, розвитку економіки та повернення людей у свої домівки, додав представник уряду.

Хорватська компанія DOK-ING була заснована 30 років тому, коли країна потребувала техніки для очищення власної території. Після війни за незалежність Хорватії у 1990-х було забруднено близько 30% території, і розмінування планується завершити лише наприкінці 2026 року.

DOC-ING виробляє роботизовані системи з розмінування на дистанційному контролі. З початку російської війни вона передала різним структурам в Україні вже 42 такі системи, за допомогою яких було очищено майже 12 млн кв. м території, знешкоджено понад 5600 мін та інших вибухонебезпечних речовин без жертв із боку персоналу. Підготовлено досі понад 150 фахівців з управління системами. Компанія незабаром відкриває свій офіс в Україні.

Від української сторони сертифікат і символічні ключі отримали заступник міністра економіки Ігор Безкоровайний, заступник міністра стратегічних галузей промисловості України Сергій Боєв.

Теги по теме
Украина
Источник материала
loader
loader