Фінляндія замінює російське ядерне паливо на американське
Фінляндія замінює російське ядерне паливо на американське

Фінляндія замінює російське ядерне паливо на американське

Фінська державна енергетична компанія Fortum  виконала свої наміри, які анонсувала з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну і почала використовувати ядерне паливо американської компанії Westinghouse Electric для того, щоб замінити російські постачання.

Про це повідомила прес-служба компанії, зазначивши, що першу партію ядерного палива компанії Westinghouse Electric Company вже завантажили на АЕС Ловііса Fortum під час її щорічного простою в серпні.

Завантаження нового палива є важливою віхою, яка гарантує надійну західну альтернативу для доставки палива на електростанцію Ловііса, вважають у компанії.

"Безпечна та надійна робота нашої атомної електростанції Ловіїса має вирішальне значення для безпеки постачання Фінляндії. Наші клієнти залежать від стабільної та чистої електроенергії, яку ми виробляємо в Ловіїсі з високою доступністю. Диверсифікація постачання палива для електростанції була для нас пріоритетом останні два роки, і ми раді досягти цієї важливої ​​віхи разом із Westinghouse", – каже Петра Лундстрьом, виконавчий віце-президент із ядерної генерації Fortum.

 У лютому 2023 року уряд Фінляндії надав нову ліцензію на експлуатацію електростанції Loviisa до кінця 2050 року. Угода з Westinghouse і свіже паливо в сховищах забезпечать постачання палива для Loviisa до проведення тендеру на закупівлю в рамках заводу. продовження терміну служби. Обов’язковою умовою тендеру є наявність альтернативних постачальників палива.

Атомна електростанція Ловііса, яка має два ядерні реактори і забезпечує 10% загального виробництва електроенергії у Фінляндії, була залежна від ядерного палива дочірньої компанії Росатому - ТВЕЛ. Після початку повномасштабної війни в Україні Fortum заявив, що відмовиться від російського постачання і почав шукати альтернативні шляхи. Однак чинні контракти з ТВЕЛ, які діють до 2027 і 2030 років компанія обіцяла виконати.

Источник материала
loader
loader