Піти, щоб врятуватися: як пройшли форум-театри з протидії домашньому насильству
Піти, щоб врятуватися: як пройшли форум-театри з протидії домашньому насильству

Піти, щоб врятуватися: як пройшли форум-театри з протидії домашньому насильству

Ми ходимо в театри, щоб отримати естетичне задоволення та емоційну розрядку. А як щодо театрів, які надають ще й психологічну допомогу? Саме такі форум-театри пройшли в Запоріжжі. Протягом п’яти вистав під модерацією психологині майже сто жінок вчилися розпізнавати домашнє насильство та протидіяти йому. Розповідаємо, як це відбувалося.

Маленька імпровізована сцена, в глядацькій залі — лише жінки. Трохи нашорошені, бо вперше прийшли на виставу форум-театру. Це новий для України метод психологічної допомоги, який взагалі було започатковано ще в 19 сторіччі. Ідея форум-театрів у тому, щоб через виставу наглядно показати аудиторії ті чи інші соціальні проблеми, а потім разом розв’язати їх, придумуючи альтернативне закінчення кожної сцени.

Таким чином глядачі не просто проживають виставу, вони стають її авторами, - говорить психологиня ГО «ТИША» та модераторка форум-театрів Вікторія Чернова.  Це має і повчальний ефект, бо переживаючи і впливаючи на ситуацію, глядачі формують досвід. І якщо вони зіткнуться зі схожою ситуацією в реальному житті, то вже знатимуть, як реагувати. Але також ці вистави терапевтичні: ті глядачі, які вже переживали подібне, можуть поділитися досвідом і отримати підтримку.

Вистави, які проводили в Запоріжжі ГО «ТИША» за підтримки Фонду Муквеге, були присвячені темі протидії домашнього насильства.

— Ми працювали за важливим принципом: говорити на складні теми простими словами і з допустимою долею гумору. Думаю, це допомогло пройти таку важку тему емоційно легко, – говорить Вікторія Чернова. – Наші учасниці після театрів зазначали, що відчували себе спокійно, навіть якщо переживали випадки насильства у власному житті. Їм було важливо підтвердити для себе, що певні маніпуляції чи дії – насильство. Багато жінок ділилися своїм досвідом, розповідали про розлучення з чоловіками-кривдниками. І частіше за все пропонували саме цю зміну у виставу. Бо на власному досвіді знали, що виправити таку ситуацію не можна, найкращий варіант — піти від кривдника, щоб врятувати себе.. Це дуже нас порадувало!

Волонтери, які розігрували сценки в форум-театрі, теж вчилися і всотували інформацію. Одна з акторок також переживала насильство, тому вона не просто відігравала сценки, через виставу вона ділилася власним досвідом. А от чоловіку-актору, для якого максимально невластива насильницька поведінка, було непросто відігравати роль кривдника. Але театр – це театр, то ж довелося вжитися в роль. До речі, деякі з глядачок форум-театрів навіть запропонували стати волонтерками для майбутніх вистав.

— Я не просто вперше побувала на форум-театрі, я вперше про нього дізналася! – посміхається одна з учасниць Карина. – У сценках я впізнавала ситуації зі свого життя. Було дуже корисно проаналізувати всі варіанти їх рішень разом з дівчатами та тренерками. І після їх розбору почувала себе впевненіше, бо зрозуміла, що у власному житті зробила правильно. Окремо вдячна за приємну і спонукаючу до спілкування та роздумів атмосферу.

Найважливішою задачею для модераторок форум-театрів Вікторії Чернової та Катерини Кисько було не  травмувати жінок і донести правильно всю інформацію. Але все пройшло на одному диханні, спокійно та безпечно. І в результаті досвід форум-театрів став цінним для всіх учасниць процесу – і для організаторів, і для глядачок, і для акторів-волонтерів, бо всі змогли прожити новий корисний досвід і повчитися.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
loader
loader