Кількість страт військами РФ українських полонених зростає - CNN
Кількість страт військами РФ українських полонених зростає - CNN

Кількість страт військами РФ українських полонених зростає - CNN

Кількість страт російськими загарбниками українських військових, які здалися в полон, зростає, повідомляє телеканал CNN.

Як передає Укрінформ, CNN оприлюднив відео невідомих раніше фактів убивств українських військових, що здалися у полон. За інформацією телеканалу, останній випадок стався минулого тижня на Покровському напрямку.

Джерела в українській військовій розвідці надали CNN список із 15 випадків страт полонених з листопада 2023 року, більшість з яких підтверджені відео з безпілотників та аудіоперехопленнями.

Генеральний прокурор України Андрій Костін повідомив CNN, що його відомство розслідує 28 таких інцидентів з початку війни, в яких загалом загинули 62 українські військовослужбовці.

В українській прокуратурі повідомили CNN, що вважають ці вбивства воєнними злочинами і частиною організованої політики Кремля.

"Якщо військовополонені здаються, якщо вони показують, що вони здаються, якщо вони без зброї в руках, то розстріл без належного засудження є воєнним злочином", - заявив CNN Костін.

За словами генпрокурора, такі злочини були скоєні в різних областях України різними підрозділами, що дає Україні "можливість стверджувати, що така політика організована Кремлем. Це наказ конкретних командирів".

Український посадовець, який надав відео зйомки Покровська з безпілотника, заявив, що його підрозділу відомо про численні подібні випадки на передовій, які ще не були оприлюднені та розслідувані.

Декілька російських військовослужбовців уже постали перед судом за звинуваченнями у таких вбивствах, у тому числі один - у Запорізькій області. Прокуратура оприлюднила кадри з безпілотника, які підтверджують, що в січні росіянин застрелив українського військового, коли той вийшов з піднятими руками з окопу біля Приютного.

Українська розвідка також передала CNN аудіозаписи перехоплених наказів російського командира з позивним "Турк" своєму підлеглому на полі вбити полонених.

Спеціальний доповідач ООН з питань позасудових страт, страт без судового розгляду чи свавільних страт доктор Морріс Тідбол-Бінц відвідав Україну у травні на запрошення Києва, зокрема для вивчення повідомлень про позасудові вбивства під час бойових дій, ззаначається в повідомленні.

Слідче джерело в ООН поінформувало CNN, що деякі з очевидних страт українських солдатів були предметом їхньої перевірки. "Їх багато. Є закономірність. Вона передбачає щонайменше схвалення або наказ не давати пощади", - сказав співрозмовник телеканалу, маючи на увазі практику вбивати полонених.

Як повідомляв Укрінформ, Донецька обласна прокуратура розпочала досудове розслідування щодо опублікованої інформації про нібито розстріл представниками Збройних сил РФ українських військовослужбовців.

3 вересня в Телеграм-каналі була опублікована інформація про нібито розстріл росіянами українських військовослужбовців. У повідомленні йдеться про те, що троє військових однієї із бригад ЗСУ вийшли з підвалу будинку з піднятими руками. Росіяни поклали їх обличчям до землі і розстріляли в спину.

Теги по теме
война
Источник материала
Упоминаемые персоны
loader
loader