Кремінь розповів, якою мовою повинні спілкуватися вчителі на перервах
Кремінь розповів, якою мовою повинні спілкуватися вчителі на перервах

Кремінь розповів, якою мовою повинні спілкуватися вчителі на перервах

Про це нагадав мовний омбудсмен Тарас Кремінь. Він зауважив: держава гарантує кожному громадянину України навчання у закладах освіти українською мовою.

Якою мовою у школі повинні розмовляти вчителі

Заклади освіти забезпечують обов'язкове вивчення державної мови. Зокрема, училища, коледжі, виші в обсязі, що дає змогу провадити професійну діяльність з використанням державної мови.

Особам, що належать до корінних народів або національних меншин гарантується право на навчання, поруч із державною, мовою відповідного корінного народу або національної меншини шляхом створення окремих класів,
– повідомив мовний омбудсмен.

Кремінь також акцентував на необхідності використання української мови не лише під час уроків, а й на перервах, у позакласній діяльності та в спілкуванні між працівниками закладів освіти.

Освітній процес – це і класна робота, і виховна робота, і спілкування здобувачів освіти та педагогічних представників у класах, учительських, їдальнях, коридорах, спортивних залах, на стадіоні, на території школи. Перерва – це теж освітній процес, і там має бути державна мова,
– наголосив він.

І резюмував: сьогодні освіта як фундамент творення особистості відіграє важливу роль у зміцненні статусу української мови як державної. При цьому Кремінь нагадав, що порушення мовного законодавства стане причиною штрафу.

Источник материала
loader
loader