Тепер вдесятеро швидше: сапери показали, як розміновують Харківщину
Тепер вдесятеро швидше: сапери показали, як розміновують Харківщину

Тепер вдесятеро швидше: сапери показали, як розміновують Харківщину

У цьому їм допомагає і західна техніка для розмінування. Кореспондентка 24 Каналу Анна Черненко поспілкувалася із саперами на Харківщині, які очищають звільнену територію від російського залізяччя.

Як розміновують Харківщину

Звільнені від росіян території Харківської області складно розміновувати. Допомагає саперам у важкій роботі машина італійського виробництва, яка у швидкому темпі дозволяє розміновувати поля. Хоч і це лише – половина роботи. Після машини крок за кроком йдуть і самі сапери, аби перевірити металошукачами територію.

Кореспондентка 24 Каналу Анна Черненко побувала у Чугуївському районі Харківщини, спостерігаючи за роботою розміновувачів. На полі виявили ручну гранату РГД-5, радіус її ураження – до 20 метрів. Крім того, на ділянці також знайшли протипіхотні міни ПМН-4. Трохи далі, вже у лісі, були встановлені протитанкові міни та розтяжки. На жаль, від них постраждав місцевий мешканець, йому ампутували ногу.

Ми працюємо з машиною механізованого розмінування. Модель FAE PT-300 D:MINE італійського виробництва. Вона дуже ефективна та продуктивна. Вдень ми розміновуємо до пів гектара. Якщо раніше ми працювали на такій же ділянці при високій траві, то напрацювання були вдесятеро меншими,
– розповів Андрій Вакуленко, начальник групи механізованого розмінування.

На цій моделі встановлена фреза, яка може витримати 4 кілограми у тротиловому еквіваленті. Нею можна керувати через пульт дистанційного керування на відстані до 1 кілометра.

"Пульт у нас сучасний, на ньому показані усі характеристики. Оператор перебуває від машини на відстані в 50 метрів, згідно з нашими стандартними процедурами", – пояснив Вакуленко.

На Харківщині досить велика територія всіяна російськими мінами та розтяжками. Лише за перші дні вересня відбулося вже 4 підриви. Один з чоловіків, який постраждав внаслідок підриву, розпилював снаряд у себе вдома. Місцеві часто говорять про те, що своїми силами розміновують поля, адже самі переконатися у своїй безпеці. Але це часто має трагічні наслідки.

Важливо! Найнебезпечнішими місцями, де можуть бути міни та інші вибухонебезпечні предмети, є ліси, береги водойм, самі водойми, узбіччя та поля, які ще не перевірили сапери. Не нехтуйте застереженнями від саперів та не заходьте на територію, яка огороджена через мінну безпеку. Бережіть себе.

Теги по теме
Харьковская область
Источник материала
loader
loader