Підсумки 10.09: Нові санкції і інфляція
Підсумки 10.09: Нові санкції і інфляція

Підсумки 10.09: Нові санкції і інфляція

США оголосили санкції проти Ірану за передачу балістичних ракет Росії; Держстат розповів, на скільки зросла інфляція в Україні. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

За даними Держстату, продукти харчування та безалкогольні напої за серпень подорожчали на 0,9%. Найбільше подорожчали яйця – на 7,1% та овочі – на 5,2%. Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби зросли на 0,8%, на одяг та взуття – впали на 2,9%. Житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива подорожчали на 0,2%. Освіта подорожчала на 0,3%, ресторани та готелі подорожчали на 1,5%.

Міністерство фінансів США ввело санкції проти 10 фізичних осіб, 6 організацій та 5 суден Ірану та Росії, які допомагають озброювати РФ іранськими безпілотниками та балістичними ракетами. У списку, зокрема, тегеранська авіакомпанія Iran Air. Ця компанія транспортувала вантажі від імені Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) і Міністерства оборони Ірану. Іран також завдяки Iran Air надавав послуги з вантажних перевезень до Росії, включаючи постачання електроніки та деталей для літаків.

В ніч проти 10 вересня влада низки російських областей заявила про масовану атаку дронів. Попередньо відомо, що під ударом були об’єкти паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) та аеродроми.За даними Telegram-каналів ворога, частина з яких пов’язана з російськими силовиками, основний удар цієї ночі був націлений на аеродроми. Летовища нібито були атаковані у Московській, а також у Калузькій та Курській областях РФ. Крім того, дрони атакували Крим, Бєлгородську, Брянську, Воронезьку та Орловську області.

У п’ятницю, 13 вересня, президент США Джо Байден зустрінеться з прем’єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером.Вони обговорять надання Україні дозволу на далекобійні удари по території РФ.

Міністерство освіти та науки повідомило про новий механізм прийняття шкільних підручників: зокрема книжки будуть випробовувати у невеликій кількості закладів освіти зі зворотним зв’язком та вдосконаленням матеріалу. Експертизу підручників буде забезпечувати Український інститут розвитку освіти (УІРО).

Забруднення річки Сейм було спричинене викидом нечистот з цукрового заводу в російському селищі Тьоткіно в Курській області. Ці речовини є органічними. Через них знизився рівень кисню у воді, загинула риба. Загрози для життя й здоров’я людей немає.

Світові ціни на нафту суттєво знизились через слабкі економічні дані з Китаю і пробили психологічний рівень у 70 доларів за баррель. Це сталося вперше з грудня 2021 року. Цифри імпорту підігрівають тривоги подальшого послаблення внутрішнього попиту в Китаї.

В Івано-Франківську розпочнуть працювати мовні інспектори, аби протидіяти поширенню російської мови. Про це повідомив мер Івано-Франківська Руслан Марцінків.



Теги по теме
Россия США Крым Джо Байден санкции Оружие Скандал Иран Ивано-Франковск
Источник материала
loader
loader