Кері-Лінн Вілсон очолила музичний ансамбль «Київська камерата»
Кері-Лінн Вілсон очолила музичний ансамбль «Київська камерата»

Кері-Лінн Вілсон очолила музичний ансамбль «Київська камерата»

Засновниця та музична директорка колективу Ukrainian Freedom Orchestra Кері-Лінн Вілсон стала головною диригенткою провідного камерного оркестру України – Національного ансамблю солістів «Київська камерата». Про це повідомила пресслужба Міністерства культури та стратегічних комунікацій України.

Разом з оркестром диригентка працюватиме як в Україні, так і за кордоном. Влітку 2024 року, вона вже дебютувала разом з музичним колективом у нью-йоркському концертному залі Карнегі-Голл.

5 фото
  • Кері-Лінн Вілсон очолила музичний ансамбль «Київська камерата» - Фото 1
  • Кері-Лінн Вілсон очолила музичний ансамбль «Київська камерата» - Фото 2
  • Кері-Лінн Вілсон очолила музичний ансамбль «Київська камерата» - Фото 3
  • Кері-Лінн Вілсон очолила музичний ансамбль «Київська камерата» - Фото 4
  • Кері-Лінн Вілсон очолила музичний ансамбль «Київська камерата» - Фото 5
Засновниця та музична директорка колективу Ukrainian Freedom Orchestra Кері-Лінн Вілсон
фото з відкритих джерел

«Ми обрали Кері-Лінн головною диригенткою нашого колективу через її музичну майстерність і відданість сучасній українській музиці. В Україні її тепер вважають однією з наших культурних героїнь», – наголосила генеральна й художня директорка оркестру Богдана Півненко.

Зокрема, сама Кері-Лінн Вілсон назвала своїм обов'язком «робити все можливе, щоб допомогти захистити українців у їхній боротьбі за свободу».

Канадсько-американська диригентка Кері-Лінн Вілсон виступала в провідних оперних театрах та концертних залах світу. Серед оперних колективів, якими вона керувала протягом останніх сезонів, – Королівський оперний театр, Паризька опера та Метрополітен-опера.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України у 2022 році вона заснувала Ukrainian Freedom Orchestra за підтримки Метрополітен-опери в Нью-Йорку, Польської національної опери та Міністерства культури та стратегічних комунікацій України.

Варто зазначити, що «Київська камерата» була заснована у 1977 році Валерієм Матюхіним, її єдиним попереднім диригентом, який помер у 2023 році. Оркестр був створений за підтримки Спілки композиторів України для популяризації та замовлення творів провідних сучасних українських композиторів, серед яких Валентин Сильвестров, Євген Станкович та Мирослав Скорик.

Источник материала
loader
loader