Пам’яті Героя України, майора Вадима Зеленюка
Пам’яті Героя України, майора Вадима Зеленюка

Пам’яті Героя України, майора Вадима Зеленюка

У день загибелі знищив дві ворожі БМП разом із екіпажами

34-річний майор окремого загону спеціального призначення «Омега» Північного об’єднання Національної гвардії України Вадим Зеленюк із позивним «Зеля» загинув 22 серпня 2022 року на Донеччині.

Пам’яті Героя України, майора Вадима Зеленюка - Фото 1

Вадим народився у місті Красилів на Хмельниччині. Він із дитинства захоплювався спортом. Як згадують тренери, вони одразу помітили наполегливість свого вихованця, адже кожна поразка мотивувала його докладати ще більше зусиль.

Пам’яті Героя України, майора Вадима Зеленюка - Фото 2

Завзятість хлопця з часом принесла йому чимало перемог. Вадим став майстром спорту України з дзюдо та самбо, переможцем та неодноразовим призером національної першості, кубків Європи, світу, а також бронзовим призером чемпіонату світу з бойового самбо (у категорії до 68 кілограмів).

Пам’яті Героя України, майора Вадима Зеленюка - Фото 3

У пам’яті однокласників та вчителів хлопець-спортсмен залишився веселою, доброю, надійною та справедливою людиною, яка завжди приходила на допомогу. Ті, хто знали Вадима, кажуть, що йому завжди була притаманна надзвичайна скромність.

Після закінчення дев’яти класів місцевої школи у Красилові Вадим продовжив навчання у Республіканському вищому училищі фізичної культури, а далі здобував освіту в Київському національному університеті внутрішніх справ, після чого розпочалася його кар’єра в Нацгвардії.

Пам’яті Героя України, майора Вадима Зеленюка - Фото 4

Спочатку був офіцером бойової штурмової групи загону спеціального призначення та боротьби з тероризмом, а потім став інструктором зі спорту І категорії групи неолімпійських видів спорту спортивної команди клубу НГУ.

З 2014 року Вадим їздив на ротації, виконуючи завдання на сході України. Від перших днів повномасштабної війни нацгвардієць пройшов чимало гарячих точок.

Як згадує його командир, майор Зеленюк постійно надихав інших і надавав упевненості, що заспокоювало тих, хто починав панічно реагувати на ситуацію. Побратими діляться, що Вадим постійно, як і у спорті, прагнув бути першим. Свою роботу він напівжартома називав «найкращою в світі». 

З початку великої війни Вадим проводив розвідку цілей та коректування артилерійського вогню на Київщині. Далі був Ізюмський напрямок, де він входив до складу розрахунку ПТРК. Саме там під час бою з ворожою ДРГ нацгвардієць надав медичну допомогу двом побратимам, одного з яких ніс 5 кілометрів, врятувавши йому життя.

Майор також брав участь у штурмових діях у Сєвєродонецьку. Його підрозділ захопив адмінбудівлію ремонтного заводу, взяв у полон шістьох російських військових і здобув цінні дані для ЗСУ.

Пам’яті Героя України, майора Вадима Зеленюка - Фото 5

Згодом Вадим Зеленюк входив до складу групи застосування ПТРК «Стугна», проводив розвідку в «сірій зоні» на Донеччині.

«22 серпня 2022 року за допомогою двох розрахунків ПТРК NLAW Вадим знищив 2 ворожі БМП разом із екіпажем. Коли залишки ворожої піхоти зайшли на позицію, гвардієць одним із перших висунувся назустріч чисельним силам противника та вступив у бій… Крок за кроком Вадим разом із побратимами відвойовували захоплену землю. В ході пересування майор Зеленюк, прикриваючи побратимів та відводячи вогонь на себе, отримав вогнепальне поранення, однак продовжував наступати та вести вогонь.

Пам’яті Героя України, майора Вадима Зеленюка - Фото 6

Пересуваючись між позиціями, група потрапила під мінометний ворожий обстріл, який коригувався аеророзвідкою противника. До чергової ворожої групи залишалось декілька метрів, але в цей момент осколком міни Вадим отримав поранення, яке зупинило його життя», - згадують про останній бій Героя в Національній гвардії України. 

Пані Ніна, мама Вадима, пригадує, що син завжди запевняв, що у нього все добре, у яких би складних ситуаціях він не опинявся.

Пам’яті Героя України, майора Вадима Зеленюка - Фото 7

«Його голосові повідомлення слухаю досі, його спокійний голос. «Мама, люблю, цілую. Бережи себе...». Навіть його голос посміхався, підбадьорював. Я досі не вірю, що він вже в іншому світі. Мені здається, що він поруч і скаже: «Мам, привіт, як ти?» Мій син, моє щастя, на жаль, не вберігся, це мій біль, моє розбите серце, вічний сум і сльози», - говорить жінка. 

Пам’яті Героя України, майора Вадима Зеленюка - Фото 8

Майор Вадим Зеленюк нагороджений медаллю «За військову службу Україні». Посмертно спецпризначенцю присвоєно звання «Герой України».

Вадим похований у селі Пилипи Красилівської громади на Хмельниччині. У нього залишились батьки та сестра. Мрію про свою сім’ю та дітей Герой не встиг здійснити.

Пам’яті Героя України, майора Вадима Зеленюка - Фото 9

У рідному Красилові іменем воїна назвали дитячо-юнацьку спортивну школу та встановили пам’ятну дошку, присвячену захиснику. У Вінниці провели Всеукраїнський турнір з боротьби самбо серед кадетів, юнаків, юніорів, присвячений пам’яті Вадима Зеленюка, а військовослужбовці Національної гвардії влаштували забіг на його честь.

Шана і слава Герою!

Фото: Національна гвардія України, Центр спеціального призначення НГУ «Омега», Красилівська міська рада, Фейсбук-сторінка Людмила Вовк

Теги по теме
война
Источник материала
loader
loader