Президент «Укрметалургпрому» попередив про дуже поганий сигнал для інвесторів
Президент «Укрметалургпрому» попередив про дуже поганий сигнал для інвесторів

Президент «Укрметалургпрому» попередив про дуже поганий сигнал для інвесторів

НКРЕКП повернулася до розгляду ініціативи щодо уніфікації тарифу на розподіл електроенергії, і це дуже поганий знак для інвесторів, які мають намір вкладатися в відновлення України. Про це заявив президент ОП «Укрметалургпром» Олександр Каленков.

«Всі здивовані цією ініціативою, бо це рішення є абсолютно економічно нелогічним. Постачання електроенергії до різних споживачів має різну вартість, і ця вартість відрізняється в рази. Тому логічно, що для різних споживачів існує різний тариф – як мінімум для тих, хто споживає більше електроенергії вищої напруги, і для тих, хто споживає менше електроенергії, меншої напруги. Така практика є не лише в Україні, а й у Європі, причому там більше класів, що дає змогу відобразити реальний економічно обґрунтований тариф», – зауважив Каленков.

Він підкреслив: для бізнесу найголовнішим фактором є економічна обґрунтованість тарифів. Тож якщо споживачі мають різну собівартість послуги, то й тариф має бути різним. Саме цей принцип є основним у європейських директивах.

«Також це абсолютно несправедлива ситуація. Багато компаній протягом останніх років вкладалися в енергетичне обладнання та інфраструктуру, розраховуючи компенсувати ці витрати за рахунок нижчого тарифу. Зміна умов ставить під питання подальші інвестиції. Тому шкода, яку буде завдано і економіці країни, і інвестиційному клімату, просто величезна. Думаю, що будуть численні скандали, у тому числі і з міжнародними великими компаніями», – каже експерт.

Як відомо, після призначення нового голови та членів, Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) вирішила повернутися до розгляду питання уніфікації тарифів на розподіл електричної енергії.

Натомість міжнародне Енергетичне співтовариство закликало НКРЕКП відмовитися від цього наміру.

Як заявив у Співтоваристві, Позиція Нацкомісії – необґрунтована, а сам намір є незрозумілим. Також там нагадали, що основний принцип регулювання мережевих тарифів викладено у статті 18 Регламенту 2019/943: він передбачає, що тарифи повинні відображати витрати та бути прозорими.

Источник материала
loader
loader