Ціни на пшеницю в Україні можуть суттєво підвищитися
Ціни на пшеницю в Україні можуть суттєво підвищитися

Ціни на пшеницю в Україні можуть суттєво підвищитися

Ринок пшениці у серпні залишався стабільним завдяки форвардним контрактам, однак у вересні ситуація починає змінюватися.

Про це повідомляють аналітики сільськогосподарського кооперативу ПУСК, створеного у межах ВАР.

Зазначається, що станом на 1 вересня запаси пшениці в Україні становлять 18,7 млн т, що значно менше середньорічних показників попередніх сезонів, коли цей показник перевищував 20 млн т. 

«Трейдери повідомляють, що пропозицій щодо пшениці небагато. І якщо в серпні вдалося втримати ситуацію завдяки форвардним угодам, то у вересні таких контрактів майже немає. Ринок працюватиме переважно на основі спотових угод», — зазначають у ПУСК.

На глобальному ринку також є фактори, які можуть вплинути на ціну пшениці. Зокрема, ринок очікує новий звіт USDA та корекцію даних щодо виробництва пшениці в ЄС.

Розбіжності в оцінках значні, адже оцінка USDA щодо виробництва європейської пшениці в 128 млн т суттєво перевищує дані Європейської комісії, яка оцінює виробництво на рівні 116,2 млн т. Крім того, ситуація в Аргентині, де через посуху спостерігаються проблеми з вологою у ґрунті, також може негативно вплинути на глобальний баланс пшениці.

«У другій половині вересня можливе зростання ціни на продовольчу пшеницю третього класу до 200-205 $/т на умовах CPT, навіть якщо світові ціни залишатимуться стабільними. За поточної ситуації внутрішні ціни також можуть суттєво піднятися», — прогнозують аналітики.

Источник материала
loader
loader