У Франківську відкрили чотириденний фестиваль «Харків: релокована культура»
У Франківську відкрили чотириденний фестиваль «Харків: релокована культура»

У Франківську відкрили чотириденний фестиваль «Харків: релокована культура»

В Івано-Франківську відкрили чотириденний фестиваль «Харків: (не) релокована культура». У програмі - 15 проєктів, які презентують мистецький Харків.

Про це кореспонденту Укрінформу розповіла начальниця відділу зовнішніх комунікацій НСТДУ (Національна спілка театральних діячів України), керівниця проєкту «Харків: (не) релокована культура» Ольга Байбак.

«Ми складали програму, орієнтуючись на відгуки і резонанс тих проєктів, які були вже здійснені у Харкові. Планували дискусії, бо хотіли не лише показати, але й закликати франківців та представників різних регіонів, які сюди приїхали, поговорити про культуру, її інтеграцію. Хотіли показати не лише театр, але й візуальне мистецтво, літературне. …Для чотирьох фестивальних днів у нас зібралось 15 проєктів. Хотілося б, щоб франківці поглянули, як харків’яни опрацьовують своє місто через мистецтво і, можливо, народяться спільні проєкти...», - зазначила Байбак.

Фестиваль харківського мистецтва відкрила виставка «Антитекст». Її прем’єра свого часу відбулась у Львові.

«Виставка «Антитекст» - це про втрати і про відсутність. Ми вирішили розповісти історію про те, як на нас впливає відсутність. Бо ті матеріали, які ми заховали від відвідувачів, були заховані у період Радянського Союзу… І ми вирішили розказати про те, як на нас впливає відсутність, коли нищать наші тексти, наших митців», - розповідає директорка Харківського літературного музею Тетяна Пилипчук.

Вона зауважила, що найважливіші експонати літмузею Харкова, а це документи, рукописи, фото та книги з автографами письменників 20-х років були заховані ще до війни, але музей продовжує працювати, аби розповісти про «залізобетонний Харків і те, звідки в нього беруться сили вистояти». Водночас презентація платівки SKOVORODANCE, яку створили до ювілею Сковороди, радше про те, що ця філософія актуальна і нині.

«Ми хотіли показати, що його філософія не про офіційне, а про кураж. Вона те, що дає нам сили жити і бути щасливими... Цей альбом про єднання. Нам хотілося показати, що українці об’єднались не лише проти Росії, а нас об’єднує значно більше – спільні бажання, ідеї, ідентичність і тому ми не розпадемось», - додала Пилипчук.

Відомо, що фестиваль реалізовує «Харків: (не) релокована культура» Національна спілка театральних діячів України за підтримки Українського культурного фонду. Події відбуватимуться у приміщеннях Франківських драмтеатру, театру ляльок та філармонії.

Як повідомляло агентство, у вересні в Івано-Франківську відбудеться мультижанровий фестиваль «Харків: (не) релокована культура», місією якого є підтримка митців Харкова та презентація їхніх робіт після повномасштабного вторгнення РФ.

Фото: Фейсбук Франківський драмтеатр

Теги по теме
Харьков Ивано-Франковск Фестиваль
Источник материала
loader
loader