МАГАТЕ здійснило першу місію на підстанції, важливі для безпеки АЕС
МАГАТЕ здійснило першу місію на підстанції, важливі для безпеки АЕС

МАГАТЕ здійснило першу місію на підстанції, важливі для безпеки АЕС

Представники Міжнародного агентства з атомної енергії зафіксували пошкодження на одній із підстанцій, що важливі для безпеки атомних електростанцій і є об'єктами російських атак.

Як передає Укрінформ, по це повідомляє Державна інспекція ядерного регулювання.

"12 вересня 2024 року моніторингова місія МАГАТЕвідвідала в Україні одну з електричних підстанцій, яка має суттєвий вплив на безпеку і стабільність роботи АЕС і зазнала пошкоджень внаслідок масованих ракетних обстрілів російською федерацією цивільної інфраструктури", - йдеться у повідомленні.

Експерти МАГАТЕ разом із представниками НАЕК «Енергоатом», НЕК «Укренерго» та Держатомрегулювання провели обхід і огляд об’єкта, задокументували пошкодження, яких зазнав об'єкт внаслідок ракетних атак, обговорили вплив цих збитків і втрат на безпеку роботи АЕС в Україні. За результатами місії підготовлений технічний звіт для керівництва МАГАТЕ.

МАГАТЕ здійснило першу місію на підстанції, важливі для безпеки АЕС - Фото 1

Очікується, що агентство й надалі розширюватиме свою допомогу Україні, проводячи оцінку стану безпеки ядерних і радіаційних об’єктів, документування експлуатаційних подій, наслідків потенційних і фактичних пошкоджень на стан безпеки АЕС, достатності захисних заходів для запобігання зовнішнім впливам на безпеку атомних станцій та об’єкти інфраструктури, що з ними технологічно пов’язані.

"Надійне зовнішнє електропостачання має важливе значення для забезпечення безпеки АЕС, про що йдеться у звітах аналізу безпеки АЕС. Атаки на електричну мережу створюють значні проблеми для безпеки діючих АЕС через швидкі перехідні процеси, які вони викликають у зовнішньому джерелі живлення. Ці перехідні процеси характеризуються раптовими та серйозними коливаннями в електропостачанні, вимагають негайної та точної реакції з боку операторів АЕС, а тому мають бути предметом додаткової уваги МАГАТЕ", - прокоментував голова Держатомрегулювання Олег Коріков.

Як повідомлялося, МАГАТЕ моніторитиме важливі для ядерної безпеки підстанції в Україні.

Фото: Держатом

Источник материала
loader
loader