У Мінагрополітики розповіли, як посуха вплине на ціни на продукти
У Мінагрополітики розповіли, як посуха вплине на ціни на продукти

У Мінагрополітики розповіли, як посуха вплине на ціни на продукти

Складні погодні умови, зокрема посуха, не вплинули глобально на врожай та ціни сільгоспкультур. Але наслідки можуть бути відчутними у 2025 році.

Про це розповів перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький, говориться у повідомленні міністерства

За його словами, українські агропідприємці вже адаптувалися до викликів з початку повномасштабного вторгнення росії, виробництво агропродукціїї за всіма категоріями культур стабілізувалося.

«За більшістю овочевих культур, ягід і фруктів Україна має власне забезпечення. Високих цін, як 2022 року, коли Україна тимчасово втратила частину Запорізької та Херсонської областей, не буде. Але й надто низьких цін не варто очікувати. Попит на продукцію знизився, і ринок адаптувався до нових умов. Будуть міжсезонні коливання, традиційно навесні ціни зростуть через зберігання овочів і фруктів у сховищах. Головний фактор, що впливатиме на ціни, зокрема і на молокопродукти, — доступність електроенергії», — зазначив Тарас Висоцький.

Він додав, що кліматичні зміни цьогоріч частково вплинули на врожай зернових та олійних, який буде меншим близько на 12%. Спека вплинула на кормові культури, внаслідок чого зменшилося виробництво молока і, відповідно, зросли ціни на молочні продукти.

Натомість суттєвих коливань у виробництві м'яса птиці, свинини, ВРХ, яєць немає.

Також очікується високий урожай цукрових буряків. Виробництво цукру складе 1,6 млн т за внутрішнього споживання 900 тис. т. Тобто цукру достатньо і для внутрішнього ринку, і для експорту.  

Врожай гречки буде меншим, але з урахуванням торішніх запасів крупи буде більшим ніж достатньо, підсумував Тарас Висоцький.

Источник материала
loader
loader