Як на Черкащині в умовах відключень світла працює риборозплідник
Як на Черкащині в умовах відключень світла працює риборозплідник

Як на Черкащині в умовах відключень світла працює риборозплідник

Мільйон кіловатів електроенергії на рік споживає Іркліївський рибний розплідник, що на Черкащині. Тут, у 55 ставках, загальною площею в 1250 гектарів, забезпечують життя прісноводній рибі. З відключеннями електроенергії господарство зазнало нових викликів, розповів Суспільному його директор Олександр Тіхонов, пише agronews.ua.

За словами головного рибовода господарства Сергія Піддубного, найбільший із 55 ставків Іркліївського риборозплідника, де розводять прісноводну рибу, доводиться охороняти від птиці:

“Ми весною цей ставок зариблюємо дворічками та трирічками: і коропом, і рослиноїдними рибами. Потім риба проходить тут процес вирощування, який складається з охорони, годівлі, вапнування або лікування риби. У разі виявлення захворювань, то виконуємо облови. А також основне — це відлякування рибоїдної птиці”.

Частину коропів зі ставків реалізують, а іншу перевозять на зимівлю, розповів працівник господарства Юрій Прохоренко.

“Відправимо зразу в зимовал — маленький такий ставочок. Потім — на продаж”, — пояснив працівник господарства”.

Уже в меншому ставку, рибалки готують невід до наступної пересадки риби в садок. Окрім коропа, товстолоба, білого амура та щуки, тут вирощують американського веслоноса. Проте останнього за вітряної погоди, як розповів Сергій Піддубний, зловити тяжче:

“Важко фізично висипати невід з човна, який на веслах. Тобто хлопці мають бути сильними, щоб гребти за такої погоди”.

17 мільйонів ікринок в рік штучно розплодять в інкубаторі, розповів начальник дільниці з вирощування рибопосадкового матеріалу Віталій Загубина.

“Середня температура води має бути 17-18 градусів, тоді ми починаємо працювати з коропом. Як отримали личинку, потім переходимо до амура. У нас не як в природі, бо тут все це під контролем. Ікра поміщається, тоді подається струмінь води. Маємо спеціальну сітку, щоб звідти не вийшла личинка”, — зазначив Віталій Загубина.

Від початку повномасштабного вторгнення штат працівників на підприємстві скоротився на 10%, говорить його директор Олександр Тіхонов. Та з відключеннями електроенергії, каже, господарство зазнало нових викликів:

“Підприємство дуже енергозалежне, в рік використовується мільйон кіловатів електроенергії. У нас великі потужні помпи, які потрібно ремонтувати, тому що вони мають вже великий знос. Впливає також і те, що електроенергія дорожчає з кожним роком і потрібно заробляти кошти, щоб вистачало на заробітну плату, на ремонти старої техніки, тих же насосів”.

Директор господарства додав, що торік, на площі 1250 гектарів, виростили понад 900 тонн риби. Цьогоріч планують збільшити кількість ще на сто тонн.



Перегляди: 0
Источник материала
loader
loader