Стало відомо, що можна будувати на землях сільськогосподарського призначення
Стало відомо, що можна будувати на землях сільськогосподарського призначення

Стало відомо, що можна будувати на землях сільськогосподарського призначення

Будівництво на землях сільськогосподарського призначення є досить поширеним питанням, оскільки без об’єктів нерухомості для виробництва, зберігання та продажу сільськогосподарської продукції аграрний бізнес не може ефективно працювати. Про це повідомляє Земельний фонд України, пише agronews.ua.

Проте існує поширена хибна думка, що такі землі можуть використовуватися виключно для вирощування сільськогосподарських культур та будь-яке будівництво заборонено.

Так, відповідно до частини 1 статті 22 Земельного кодексу України землями сільськогосподарського призначення визнаються землі, надані для виробництва сільськогосподарської продукції, здійснення сільськогосподарської науково-дослідної та навчальної діяльності, розміщення відповідної виробничої інфраструктури, у тому числі інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції, або призначені для цих цілей.

До земель сільськогосподарського призначення належать:

  • сільськогосподарські угіддя (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги);
  • несільськогосподарські угіддя (господарські шляхи і прогони, полезахисні лісові смуги та інші захисні насадження, крім тих, що віднесені до земель інших категорій, землі під господарськими будівлями і дворами, землі під інфраструктурою оптових ринків сільськогосподарської продукції, землі під об’єктами виробництва біометану, які є складовими комплексів з виробництва, переробки та зберігання сільськогосподарської продукції, землі тимчасової консервації тощо).

Необхідно зазначити, що чинне законодавство дійсно передбачає можливість будівництва об’єктів нерухомості на землях сільськогосподарського призначення, але за умови, що подальше функціональне використання цих об’єктів відповідатиме цільовому призначенню земельної ділянки.

За цільовим призначенням землі слід врахувати наступне нормативне врегулювання щодо зведення будівель і споруд:

  • Земельні ділянки для городництва. Відповідно до ст. 36 Земельного кодексу на земельних ділянках, наданих для городництва спорудження капітальних будівель і споруд не допускається, але можуть бути зведені тимчасові споруди для зберігання інвентарю та захисту від непогоди. Після закінчення строку оренди зазначеної земельної ділянки побудовані тимчасові споруди підлягають знесенню власниками цих споруд за їх рахунок.
  • Земельні ділянки для садівництва.Відповідно до ч. 3 ст. 35 Земельного кодексу земельні ділянки, призначені для садівництва, можуть використовуватись для закладання багаторічних плодових насаджень, вирощування сільськогосподарських культур, а також для зведення необхідних будинків, господарських споруд тощо.
  • Земельні ділянки, надані для фермерських господарств. Фермерське господарство має право споруджувати житлові будинки, господарські будівлі та споруди на належних йому, його членам на праві власності земельних ділянках відповідно до затверджених документації із землеустрою та містобудівної документації у встановленому законом порядку.
  • Земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства. У ст.6 ЗУ «Про особисте селянське господарство» зазначено, що до майна, яке використовується для ведення особистого селянського господарства, належать земельні ділянки, жилі будинки, господарські будівлі та споруди, сільськогосподарська техніка, інвентар та обладнання, транспортні засоби, сільськогосподарські та свійські тварини і птиця, бджолосім’ї, багаторічні насадження, вироблена сільськогосподарська продукція, продукти її переробки та інше майно, набуте у власність членами господарства в установленому законодавством порядку.

Також, відповідно до Класифікатора будівель та споруд НК 018:2023 (код 1271) клас будівель сільськогосподарського призначення й клас включає: будівлі, призначені для сільськогосподарської діяльності, наприклад, корівники, стайні, свинарники, кошари, конюшні, розплідники, промислові курники, зерносховища, ангари та фермерські господарські будівлі, погреби, виноробні заводи, винні чани, теплиці, сільськогосподарські силоси тощо.



Перегляди: 0
Теги по теме
Строительство
Источник материала
loader
loader