Тьєрі Бретон йде з посади єврокомісара через конфлікт із фон дер Ляєн
Тьєрі Бретон йде з посади єврокомісара через конфлікт із фон дер Ляєн

Тьєрі Бретон йде з посади єврокомісара через конфлікт із фон дер Ляєн

Колишній французький міністр і член Єврокомісії Тьєррі Бретон повідомив про відставку з посади єврокомісара з внутрішнього ринку ЄС через розбіжності у поглядах з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

Про це він написав у соцмережі Х, передає Укрінформ.

«Я хотів би висловити свою глибоку вдячність моїм колегам, службам Комісії, депутатам Європарламенту, державам-членам та моїй команді. Разом ми невтомно працювали над просуванням амбітного порядку денного ЄС», - написав Бретон та опублікував копію своєї заяви про відставку на ім’я Урсули фон дер Ляєн.

У ній ідеться про те, що в липні президентка звернулась до держав-членів з проханням висунути кандидатів до Колегії комісарів на 2024-2029 роки, уточнивши, що держави-члени, які мають намір запропонувати кандидатуру чинного члена Комісії, не зобов'язані пропонувати двох кандидатів.

«25 липня президент Еммануель Макрон призначив мене офіційним кандидатом від Франції на другий мандат у Колегії комісарів - про що він уже публічно оголосив у кулуарах Європейської ради 28 червня. Кілька днів тому, на фінальній стадії переговорів про склад майбутньої Колегії, ви попросили Францію відкликати мою кандидатуру - з особистих причин, які ви жодного разу не обговорювали зі мною безпосередньо», - написав Бретон.

Він назвав рішення фон дер Ляєн «ще одним свідченням сумнівного управління» та повідомив, що більше не може виконувати свої посадові обов'язки.

Тьєрі Бретон обіймав посаду єврокомісара з питань внутрішнього ринку та послуг Єврокомісії з 1 грудня 2019 року. Зокрема, він був відповідальним за Європейську стратегію розвитку оборонної промисловості та програму з підтримки виробництва боєприпасів для України.

Як повідомляв Укрінформ, Європейська стратегія оборонної промисловості передбачає тісну інтеграцію між українським та європейським оборонним виробництвом, що відкриває шлях для участі України у програмах спільного оборонного замовлення разом із країнами ЄС.

Фото: Future Image

Теги по теме
Еврокомиссия
Источник материала
loader
loader