Туреччина нині має найбільший флот у Чорному морі - посол
Туреччина нині має найбільший флот у Чорному морі - посол

Туреччина нині має найбільший флот у Чорному морі - посол

Завдяки діям Сил оборони України, які планомірно виводять з ладу кораблі ЧФ РФ, Туреччина стала лідером в Чорному морі за кількістю військових кораблів.

Про це посол України в Туреччині Василь Боднар сказав в інтерв'ю РБК-Україна.

«Фактично, завдяки діям Сил оборони України, Туреччина стала лідером в Чорному морі за кількістю військових кораблів. Для Туреччини важливо, щоби Чорне море було зоною безпеки, щоб припинилася російська агресія і щоб можна було відновити повноцінне економічне співробітництво для користі всього регіону», - сказав Боднар.

Він нагадав про те, що Туреччина на постійній основі зміцнює свої військово-морські сили та будує два корвети типу «Ада» для ВМС ЗС України.

«Звичайно, до завершення війни говорити про повноцінне відновлення конкурентоспроможності самого регіону буде важко, але ми можемо зараз вже говорити про те, що в нас більшість інтересів з Туреччиною збіжні. Офіційна Анкара беззаперечно підтримує територіальну цілісність України, не визнає окупацію Криму. Ви знаєте, Туреччина вже залучена до відновлення військово-морських сил України через спорудження відповідних корветів, я думаю, що на цьому не зупиниться», - сказав дипломат.

Він нагадав про те, що перший корвет «Іван Мазепа» нині проходить портові і ходові випробування і готовність до його здачі в стрій буде десь приблизно наприкінці поточного року. Другий корвет «Іван Виговський», який 1 серпня був спущений на воду, планується ввести в стрій у 2026-му році.

Як повідомляв Укрінформ, Туреччина, Румунія та Болгарія 1 липня розпочали спільні протимінні операції у Чорному морі, щоб підвищити безпеку судноплавства, зокрема, для українського експорту зерна.

Фото: navaltoday.com

Теги по теме
Вооруженные силы Украины Турция Черное море
Источник материала
loader
loader