У Криму росіяни заарештували і вивезли в невідомому напрямку незрячого активіста Сізікова
У Криму росіяни заарештували і вивезли в невідомому напрямку незрячого активіста Сізікова

У Криму росіяни заарештували і вивезли в невідомому напрямку незрячого активіста Сізікова

У тимчасово окупованому Криму росіяни незаконно заарештували незрячого активіста Олександра Сізікова і вивезли його в невідомому напрямку.

Про це у Фейсбуці повідомило представництво Президента України в АР Крим, передає Укрінформ.

"14 вересня 2024 року у Криму окупанти незаконно заарештували незрячого активіста Олександра Сізікова і вивезли його у невідомому напрямку”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що під час затримання російські силовики погрожували застосувати до нього силу та притягнути до відповідальності за “невиконання законних вимог співробітників поліції.

7 липня 2020 року під час чергових масових обшуків у кримськотатарського населення Криму у “справі кримських мусульман” був затриманий і Олександр Сізіков, який має інвалідність І групи. З цього часу він перебував під домашнім арештом.

17 травня 2023 він був незаконно засуджений до 17 років у колонії, з яких перші 4 має провести у в’язниці. На час розгляду поданої апеляції він продовжував перебувати під домашнім арештом, допоки 13 вересня 2024 року “апеляційний суд” міста Власиха, РФ, не затвердив цей вирок, проігнорувавши захворювання кримського татарина.

Держава-окупант продовжує систематично переслідувати проукраїнських громадян, незаконно арештовуючи та ув'язнюючи навіть тих, хто має серйозні захворювання або інвалідність, попри те, що такі дії суперечать міжнародному праву. Росія не лише ігнорує стан здоров'я цих політв'язнів, а й не надає належної медичної допомоги, що призводить до важких наслідків для їхнього здоров'я, часто погіршуючи стан хвороб і залишаючи людей без шансів на одужання.

Представництво закликало міжнародну спільноту рішуче відреагувати на незаконні дії держави-окупантки та засудити системні переслідування й утиски громадян України, корінного народу на тимчасово окупованій території Криму.

Раніше Укрінформ повідомляв, що фігуранта «справи кримських мусульман», політв'язня з інвалідністю першої групи по зору Олександра Сізікова госпіталізували в неврологічне відділення Бахчисарайської центральної районної лікарні.

Фото: Кримська солідарність

Теги по теме
Крым
Источник материала
loader
loader