У Литві прагнуть виділяти на оборону 4% ВВП
У Литві прагнуть виділяти на оборону 4% ВВП

У Литві прагнуть виділяти на оборону 4% ВВП

Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас заявив, що фінансування оборони має бути збільшене до 4% ВВП, щоб країна могла закупити системи ППО великої дальності та інші засоби.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє литовський мовник LRT.

«Мета - досягти 4% від ВВП на оборону. Це дозволило б нам не лише зберегти поточні програми, а й розпочати національну програму з придбання систем ППО великої дальності Patriot. Крім того, можна було б закупити бойові дрони для ефективної боротьби із противником», - зазначив Кащюнас на з'їзді Союзу Вітчизни - Литовських християнських демократів (СВ-ЛХД) у неділю.

Раніше, у серпні уряд виділив додатково 130 млн євро на закупівлю озброєнь, що підвищило частку оборонного бюджету Литви до 3,2% ВВП цього року.

Дійсна угода литовських партій щодо безпеки та оборони не містить конкретних зобов'язань щодо збільшення фінансування, проте Сейм уже ухвалив рішення підняти податки, щоб забезпечити щонайменше 3% ВВП на оборонні потреби.

Своєю чергою президент Гітанас Науседа наголосив, що Литва має щорічно витрачати на оборону не менше 3,5% ВВП.

Навесні ініціативу про фінансування оборони на рівні 4% ВВП підтримав литовський бізнес, виступивши з кампанією "4 відсотки".

Як повідомлялося, з початку повномасштабної війни Росії проти України Литва надала Україні військову підтримку на понад 679 млн євро. Загальна підтримка Литви Україні є довгостроковою і перевищила мільярд євро.

Чергова партія допомоги мала надійти до України минулого тижня. Вона складається з техніки для розмінування.

Фото: LRT

Теги по теме
Литва Бюджет ВВП
Источник материала
loader
loader