Україна запропонувала Австрії допомогу у зв’язку з повенями
Україна запропонувала Австрії допомогу у зв’язку з повенями

Україна запропонувала Австрії допомогу у зв’язку з повенями

Україна серед інших держав запропонувала Австрії допомогу у боротьбі з наслідками непогоди в країні.

Як передає Укрінформ, про це повідомив на своїй сторінці у соцмережі Х федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер.

«У важкі часи ми особливо вдячні за дружбу і солідарність наших сусідів і друзів. Баварія, Словенія, Південний Тіроль, Ліхтенштейн, Нідерланди та Україна запропонували допомогу в боротьбі з наслідками непогоди в Австрії. Щиро дякую, ви – справжні друзі!», - написав Негаммер.

У зв'язку з повенями в багатьох частинах Австрії у понеділок глава австрійського уряду оголосив про виділення 300 млн євро для ліквідації наслідків непогоди. За його словами, якщо цього буде недостатньо, сума може бути збільшена.

За словами Негаммера, наразі вживаються стабілізаційні заходи, особливо у Нижній Австрії – федеральній землі, що межує з Чехією та Словаччиною. Допомога також надходить від інших федеральних земель. Йдуть роботи з укріплення дамб, відбувається евакуація населення із затоплених районів. У Верхній Австрії та Штирії велика увага також зосереджується на забезпеченні енергопостачання.

Для ліквідації наслідків негоди також задіяні австрійські збройні сили, наразі в Нижній Австрії перебувають 300 військовослужбовців. Зокрема, вони здійснюють розвідувальні польоти для виявлення завалів та підтоплень.

Через повені електростанції на Дунаї частково відкрили свої греблі та зменшили виробництво електроенергії, деякі з них повністю не працюють.

Підтоплення різних масштабів зазнали ряд в’язниць у Нижній Австрії, особливо постраждав пенітенціарний заклад у Гьоллерсдорфі. Однак у федеральному міністерстві юстиції запевнили, що безпеку закладів забезпечено. Водночас, «для розвантаження інфраструктури» 41 ув’язненого було переведено до віденської в’язниці.

Через високу воду у значній частині Нижньої Австрії школи залишатимуться зачиненими або працюватимуть лише в обмеженому режимі протягом наступних кількох днів. Станом на понеділок повністю не працювало майже 100 шкіл.

З обмеженнями функціонує залізниця у східному регіоні Австрії, близько 40 маршрутів все ще не працюють. Водночас, у понеділок почали працювати усі автобани, роботу яких було частково обмежено напередодні через негоду.

Наразі відомо про трьох жертв негоди, усі в Нижній Австрії – двох літніх людей, будинки яких було затоплено, та одного рятувальника, який боровся з високою водою.

У столиці після значного хаосу у неділю, спричиненого високою водою, у понеділок ситуація дещо покращилася – рівень води або залишився незмінним, або в деяких випадках дещо знизився. На найбільш постраждалих територіях вздовж річки Відень у районі Пенцінг розпочалися роботи з очищення території. Чотири лінії метро у понеділок продовжують працювати з обмеженнями, багато станцій через підтоплення не працює. «Віденські авіалінії» очікують відновлення регулярної роботи не раніше середи.

У місті зафіксовані повалені дерева, потрапляння води в будівлі, підвали і підземні автостоянки. Загалом у столиці у зв'язку з негодою зареєстровано дев'ять випадків незначних травмувань – передусім, це люди, яких збило з ніг поривом вітру або які впали на мокрій дорозі і отримали синці та садна. В ряді районів сильним вітром було повалено дерева.

Протягом останніх чотирьох днів у столиці Австрії, яка оточена землею Нижня Австрія, випала рекордна кількість опадів – понад 280 літрів на квадратний метр, що в чотири рази перевищує вересневу норму опадів.

Згідно з прогнозами, безперервний дощ, який йде у Відні з минулого четверга, закінчиться у вівторок. До наступних вихідних більше не очікується великої кількості опадів.

Як повідомляв Укрінформ, унаслідок масштабних повеней, які вже кілька днів завдають шкоди в країнах центральної та східної Європи через шторм «Борис», загинуло щонайменше 12 людей.

Фото: APA/Helmut Fohringer

Теги по теме
Австрия
Источник материала
loader
loader