Експерти проаналізували цьогорічну врожайність різних сортів лохини
Експерти проаналізували цьогорічну врожайність різних сортів лохини

Експерти проаналізували цьогорічну врожайність різних сортів лохини

У розсаднику «Фруктовий сад АТ» проаналізували врожай різних сортів лохини за підсумками 2024 року, який розпочався із затяжних весняних приморозків під час цвітіння, а збір стартував на 2 тижні раніше. Про це повідомляє Ягідник, пише agronews.ua.

У підсумку, цього року калібр ягід усіх сортів був меншим, ніж завжди. На це вплинули різні фактори:

  • холодна погода під час цвітіння лохини;
  • низька активність бджіл та комах під час цвітіння через прохолодну погоду (тому планують випробувати запилення джмелями на наступний рік),
  • низька вологість повітря під час наливання та достигання ягоди (відсутність опадів).

Дані по врожайності взяті з системи обліку та контролю збору врожайності і аналіз різних сортів лохини виглядає так:

Першим дозрів сорт Дюк, хоча Река його майже наздоганяв. У порівнянні, Дюк мав кращий зовнішній вигляд, але сорт Река був значно солодшим (у споживчій стиглості). У цьому році врожайність склала: у сорту Дюк – 6,7кг/куща та 4,9 у Реки. Вік плантації 8 років.

Сорти Спартан та Патріот традиційно мали хорошу навантаженість куща, розмір ягоди на рівні 16-20мм. І на розсаднику їх вважають одними з кращих за смаковими якостями. Врожайність у них майже однакова і склала 5,8 кг/куща. Вік плантації 7 років.

Блу Кроп – сорт старий, продуктивний, смачний, ягода товарна. Має свої особливості, які потрібно враховувати при обрізці та догляді. Гарна обрізка і проріджування обростаючих гілок для нього є обов’язковим. Врожайність близько 5кг/куща на 7 річній площі.

Блюголд в цьому році він мав гарне навантаження і рівномірний калібр ягоди. Достиг майже одночасно, тому підійде для комбайнового збору. З року в рік його врожайність стабільна – близько 5,4кг/куща.

Сорт Нельсон – відкриття останніх років розсадника «Фруктовий сад АТ». Великий, солодкий, смаком схожий на Дюк. Серед його особливостей – це можливе пробудження в осінній період з початком видвигання бруньки. На плантації 4 роки врожайність склала 3,7кг/куща.

Елліотт – останню ягоду цього сорту реалізували 07 вересня, враховуючи, що сезон був раннім. Кущ сильно навантажується ягодою, тому потребує гарного проріджування пагонів. Смак – солодко-кислий. Вік рослин 4 роки, врожай на рівні 2,6 кг/куща.

У підсумку у розсаднику вважають, що вирощувати лохину цікаво, це прибуткова справа і високу врожайність цієї культури можна отримати на території України.



Перегляди: 0
Источник материала
loader
loader