Гетманцев про оподаткування надприбутків банків: Рішення «заднім числом» виправдано винятковою ситуацією
Гетманцев про оподаткування надприбутків банків: Рішення «заднім числом» виправдано винятковою ситуацією

Гетманцев про оподаткування надприбутків банків: Рішення «заднім числом» виправдано винятковою ситуацією

Верховна Рада підтримала у першому читанні запровадження податку на надприбутки банків. Голова фінансового комітету ВР Данило Гетманцев вважає, що ухвалення рішення «заднім числом» виправдано винятковою ситуацією.

Про це він заявив на брифінгу в Раді, передає кореспондент Укрінформу.

"За сім місяців цього року банки отримали 120 мільярдів гривень чистого прибутку. Це найкращі показники за всю історію нашої країни. І більше 50% цього прибутку – це прибуток від так званих депозитних сертифікатів. Вони є безризиковими фінансовими інструментами, на них нараховується непоганий відсоток доходу, який залежить від облікової ставки НБУ", - зазначив Гетманцев.

За його словами, сьогодні зазначені прибутки є основним джерелом доходів банків, оскільки держава надає банківським установам можливість заробляти на непритаманних для їхньої діяльності джерелах, а саме від самої ж держави. Тому частину цих відсотків уряд вважає за доцільне повернути в державу і спрямувати на армію, як це вже було зроблено в 2023 році.

Гетманцев також додав, що рішення приймається "заднім числом", але це виправдано винятковою ситуацією.

«Отже, законопроєкт іде на друге читання. Я не передбачаю суттєвих змін у цьому документі», - резюмував голова профільного комітету.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт № 11416д, який передбачає підвищення податків на 58 млрд грн в цьому році та 137 млрд грн у наступному. Зокрема, у 2024 році передбачено 50% податок на прибуток банків.

Торік у листопаді Верховна Рада ухвалила закон про додаткове тимчасове оподаткування банків (законопроєкт 9656-д). Оподаткування надприбутків банків за результатами 2023 року було здійснено за ставкою 50%, а починаючи з 2024 року базова ставка податку на прибуток для банків була встановлена на рівні 25%.

Теги по теме
Верховная Рада Банк
Источник материала
loader
loader