Єврокомісар з енергетики закликала Європарламент надати Україні підтримку для проходження зими
Єврокомісар з енергетики закликала Європарламент надати Україні підтримку для проходження зими

Єврокомісар з енергетики закликала Європарламент надати Україні підтримку для проходження зими

Єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон закликала депутатів Європейського парламенту надати для України всю можливу підтримку для проходження зими в умовах російських обстрілів та великого дефіциту енергії.

Про це представниця Європейської комісії заявила сьогодні , в ході презентації доповіді про стан Енергетичного союзу під час пленарного засідання Європарламенту в Страсбурзі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Дозвольте мені подякувати вам за непохитну підтримку України. Росіяпродовжує атаки на цивільну інфраструктуру, руйнує енергетичну систему. Нам необхідно надати Україні всю можливу допомогу, щоб вона пройшла наступну зиму в умовах масованого дефіциту енергії. Це означає довести до максимуму наші спроможності з експорту електроенергії для України і Молдови. Завдяки єдиній мережі та спроможностям чистої енергетики в сусідніх країнах ми можемо це зробити», - наголосила єврокомісар.

Вона зауважила, що європейська сторона нарощує зусилля з подолання шкоди, завданої російськими бомбардуваннями, та у відновлення пошкоджених енергетичних установ в Україні. За словами Сімсон, Енергетичний фонд з підтримки України вже мобілізував з цією метою більш як 510 мільйонів євро. Крім того, країни-члени надали Україні понад 900 мільйонів євро надзвичайної допомоги через Механізм цивільного захисту ЄС.

«Тож загалом близько 40 відсотків всіх дотацій для України від країн-членів були спрямовані в сектор енергетики. На додаток вони використовують 50 мільярдів євро з Українського інвестиційного фонду, що надає змістовне фінансування для економічного зростання до 2027 року. Але зима вже за дверима. І зараз ми маємо останню можливість для того, щоб діяти. Я закликає цю палату підтримувати ці зусилля так довго, як це буде необхідним», - зазначила Сімсон.

Як повідомлялося, із жовтня 2022 року по вересень 2024 року об’єкти української енергетичної інфраструктури зазнали 1024 російських атаки. Загальні втрати наших потужностей внаслідок атак у 2024 році, які почалися 22 березня, перевищують 9 ГВт.

Теги по теме
Украина помощь Европарламент
Источник материала
loader
loader