На Хмельниччині суд зобов’язав священника УПЦ МП звільнити храм
На Хмельниччині суд зобов’язав священника УПЦ МП звільнити храм

На Хмельниччині суд зобов’язав священника УПЦ МП звільнити храм

Суд зобов’язав священника УПЦ МП звільнити Свято-Воскресенський храм у Красилові на Хмельниччині та надати до нього вільний доступ.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив Хмельницький апеляційний суд.

«Зобов’язати колишнього керівника релігійної громади не чинити перешкод у користуванні приміщенням храму, звільнити його та надати вільний доступ до нього - з такими позовними вимогами до суду звернулася релігійна організація «Релігійна громада Свято-Воскресенського Храму м. Красилів Хмельницького району Хмельницької Єпархії Української Православної церкви (Православної церкви України)». Релігійна громада зазначила, що їй на праві приватної власності належить приміщення храму», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що 10 квітня 2023 року 1747 членів релігійної громади прийняли рішення про перехід до ПЦУ, юридично це зафіксувавши, та обрали нового керівника організації.

Утім 23 червня цього ж року колишній настоятель храму не надав членам контрольно-ревізійної комісії, парафіяльної ради та представникам релігійної громади доступ до церкви для проведення інвентаризації церковного майна, зачинив його, не передав ключі й без будь-яких правових підстав займав його та перешкоджав громаді користуватися та розпоряджатися майном.

Красилівський районний суд Хмельницької області задовольнив позов, керуючись тим, що релігійна громада є власником приміщення храму, а відповідач чинить їй перешкоди у користуванні та вільному доступі до нього.

Згодом настоятель храму подав апеляційну скаргу із проханням скасувати рішення суду першої інстанції та відмовити у позові. Священник апелював до того, що рішення громади про зміну канонічного підпорядкування не має юридичної сили, а також заперечив, що перешкоджав доступу до церкви.

Хмельницький апеляційний суд залишив апеляційну скаргу без задоволення, а рішення місцевого суду - без змін.

Як повідомляв Укрінформ, Господарський суд Чернігівської області повернув у власність громади міста Носівка Свято-Троїцький храм, що є пам’яткою архітектури місцевого значення.

Фото: Хмельницький апеляційний суд, Facebook

Теги по теме
Суд УПЦ МП
Источник материала
loader
loader