На Кіровоградщині виготовляють натуральні соки з власного саду
На Кіровоградщині виготовляють натуральні соки з власного саду

На Кіровоградщині виготовляють натуральні соки з власного саду

По-справжньому хороший сік повинен бути смачним та подобатися споживачам. Саме це правило – мірило якості для виробників натуральних соків ТМ «Радішка». У ТОВ «Новоукраїнське», яке виготовляє ці напої, самостійно вирощують овочі та фрукти для виробництва, прискіпливо контролюють якість продукції, завдяки чому пропонують споживачам натуральні й екологічно чисті соки. Про це повідомляє techhoriculture, пише agronews.ua.

Площі господарства розташовані в екологічно чистому регіоні Кіровоградщини. На підприємстві з чималим досвідом господарювання в аграрній сфері мають сад площею 53 гектари, в якому ростуть яблуні, вишні, черешні, сливи.

Виробництво соків розпочали у 2020-му. До такого рішення у компанії прийшли з огляду на високу врожайність яблук та бажання знайти максимально ефективне застосування для плодів усіх категорій.

1

“Тоді зібраний врожай товарних яблук ми реалізували на свіжому ринку. Однак залишалася чимала кількість плодів, які за певними ознаками не могли належати до вищого сорту. Відтак вирішили спрямувати їх на виготовлення соку. Спочатку завозили таку сировину на підприємство поблизу Києва. А згодом ухвалили рішення придбати потрібне обладнання й виготовляти соки самостійно. Прагнули налагодити максимально оптимальне виробництво, щоб зрештою витрати на вирощування саду були виправданими. Тож найпершим у нашій лінійці з’явився саме яблучний сік”, – пригадує технолог компанії «Новоукраїнське» Олександр Зарудніцький.

Зараз ТМ «Радішка» пропонує споживачам чотири види соків: яблучний, яблучно-морквяний, яблучно-гарбузовий та яблучнобуряковий. Щоб отримати яскравий смак соку з яблук, фахівці поєднують одразу кілька сортів: кислі – Симиренка, Гренні Сміт та солодкі – Джонаголд, Голден, Чемпіон, Моді. Завдяки цьому смак виходить збалансованим. Свого часу над визначенням пропорцій яблук різних сортів попрацювали спеціалісти, зрештою розробивши оптимальну рецептуру. Однак експериментувати на виробництві також готові, тож за потреби практикують оновлення сталих рецептів.

“Перед тим, як розпочати виробництво соків, спілкувалися з колегами, які вже давно працюють у цій сфері. Адже нюансів є досить багато, починаючи від смаку яблук і завершуючи їхніми особливостями. Скажімо, яблука Чемпіон дуже смачні, однак обсяг соку з цього сорту отримуємо менший, аніж з інших. Те ж саме характерно для сорту Голден. Взагалі ж будь-який сорт яблук, як і кожна людина, має власний «характер»”, – зауважує фахівець.

«Історія» натуральних соків розпочинається з саду, який протягом усього року доглядають відповідно до визначеної технології. І завдяки правильному догляду отримують щедрий врожай якісних плодів.

У сезон зібрану продукцію доставляють до цеху з виробництва соку. Там плоди одразу ретельно оглядають та відбирають зіпсовані й неякісні яблука. Наступний етап – миття плодів. Згодом їх подають на елеватор, далі – до подрібнювача. Попередньо подрібнена маса потрапляє до преса. Отриманий сік спочатку пропускають через фільтр грубого очищення, далі – через фільтр тонкого очищення. Після того сік пастеризують за температури 85 градусів. Такий спосіб термообробки, на відміну від стерилізації, дає змогу зберегти у складі натурального напою максимальну кількість вітамінів та мінералів.

Після пастеризації сік розливають в необхідну тару. Готову продукцію складають на піддон та відправляють її до складу.

Особливу увагу на виробництві приділяють і попередній обробці овочів. Моркву та буряк ретельно миють з допомогою спеціального модуля, очищують і тільки після цього спрямовують на виробництво соку. Мають у цеху також спеціальне обладнання для очищення зовнішньої шкірки гарбуза.



Перегляди: 0
Источник материала
loader
loader