Росіянину дали 5 років колонії за участь в опитуванні про війну в Україні
Росіянину дали 5 років колонії за участь в опитуванні про війну в Україні

Росіянину дали 5 років колонії за участь в опитуванні про війну в Україні

Російський суд посилив вирок москвичу Юрію Коховцю у справі про військові «фейки», відкриту через його участь в опитуванні про війну в Україні, і замість примусових робіт його відправили на п'ять років до колонії загального режиму.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Медіазона.

В останньому слові Коховець сказав, що на момент участі у вуличному опитуванні не знав про існування кримінальної статті за військові «фейки», а також не припускав, що відео опитування буде опубліковано.

У квітні цього року Останкінський районний суд Москви засудив Коховця до п'яти років примусових робіт. Прокурор просила засудити обвинуваченого до 5,5 років колонії. Тоді Коховець назвав рішення суду першої інстанції «досить мудрим» і попросив не посилювати вирок. Це рішення було оскаржено як захистом, так і обвинуваченням.

Журналісти «Радіо Свобода» 11 липня 2022 року запитували мешканців Москви, чи потрібне, на їхню думку, «розрядження напруженості між Росією та країнами НАТО».

«Наш уряд говорить, що він хоче з націоналістами боротися, але бомбардує торгові центри, у Бучі мирних жителів наші військові з Бурятії, з Дагестану розстрілювали взагалі без причин. І в людей з'являється ненависть до цієї справи. Все це треба зупиняти – у нас одна людина може зупинити. Щойно він це зупинить, у нас і розрядка буде у відносинах з НАТО та з усіма іншими країнами. Потрібно закінчувати всі ці дії, і все. Все дуже просто. У нас і економіка після цього підніматиметься, одразу фондовий ринок стрибне», — сказав Коховець у цьому вуличному опитуванні.

Майже через рік — 24 березня 2023 року — проти нього було порушено кримінальну справу. Наступного дня Коховця затримали та відвезли до відділу поліції, де він дізнався, що перебуває у статусі обвинуваченого. Його утримували у відділі до середини дня 27 березня та відпустили з протоколом про дрібне хуліганство та штрафом 500 рублів. Після цього і до вироку він був під підпискою про невиїзд.

Як повідомляв Укрінформ, в серпні Басманний суд Москви заочно засудив до семи з половиною років ув'язнення журналіста Дмитра Колезєва. Його визнали винним у поширенні так званих "фейків про російську армію". Приводом для порушення справи став пост про вбивства мирних жителів міста Буча під час російського вторгнення в Україну.

Фото: Александра Астахова / Медиазона

Теги по теме
Россия Суд
Источник материала
loader
loader