Російські «фабрики тролів» поширюють фейки для дискредитації Камали Гарріс, — Microsoft
Російські «фабрики тролів» поширюють фейки для дискредитації Камали Гарріс, — Microsoft

Російські «фабрики тролів» поширюють фейки для дискредитації Камали Гарріс, — Microsoft

За даними компанії, наприкінці серпня та у вересні угруповання тролів Storm-1516 і Storm-1679 активізувалися для розпалювання суперечок навколо кампанії Гарріс.

Пов'язані з Кремлем «фабрики тролів» розповсюджують фейкові відео для дискредитації кандидатки на посаду президента США від Демократичної партії Камали Гарріс. Про це йдеться у звіті компанії Microsoft.

За даними компанії, наприкінці серпня та у вересні угруповання тролів Storm-1516 і Storm-1679 активізувалися для розпалювання суперечок навколо кампанії Гарріс.

Так, Storm-1516 створило і поширило два фейкові відео про кандидатку, кожне з яких зібрало мільйони переглядів. У першому ролику прихильники Гарріс нібито нападають на учасника мітингу на підтримку Дональда Трампа.

У другому відео був використаний актор для фабрикації заяви про нібито причетність Гарріс до ДТП. Підробку поширили на сайті, що був створений за кілька днів до публікації фейкових роликів та видавав себе за медіа.

  • Читайте також: ВВС викрило фейк про ДТП, яке нібито у 2021 скоїла Камала Гарріс й утекла

Угруповання Storm-1679, яке раніше займалося виробництвом контенту про Олімпіаду в Парижі, також розповсюдило два фейкові відео про політику Гарріс. На одному з них зображено рекламний щит у Нью-Йорку, на якому транслюється фейкова агітація. Допис у соцмережі Х набрав понад сто тисяч переглядів лише за чотири години.

«Ми очікуємо, що російські суб’єкти продовжуватимуть використовувати кіберпроксі та хактивістські групи для посилення своїх повідомлень через вебсайти ЗМІ та соціальні канали, спрямовані на поширення політичного контенту, що викликає розбіжності, інсценованих відео та пропаганди з використанням штучного інтелекту», — зазначили в Microsoft.

Нагадаємо, 4 вересня США запровадили санкції проти медіагрупи «Россия сегодня» та її дочірніх компаній: «РИА Новости», RT, Ruptly і Sputnik, через втручання цих структур Кремля у президентські вибори 2024 року. Згодом Міністерство фінансів США оголосило про так звані блокуючі санкції проти «Россия сегодня» та її генерального директора Дмитра Кисельова. 

Нещодавно CNN з посиланням на джерела повідомило, що США мають докази участі пропагандистської мережі RT в операціях російської розвідки. За словами джерел, RT повністю інтегрована в розвідувальні операції Росії по всьому світу. 14 вересня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що російський телеканал RT діє як інструмент розвідки та виконує приховані операції впливу за кордоном.

Компанія Meta оголосила про заборону діяльності медіагрупи «Россия сегодня» та інших російських державних медіа на своїх платформах.

Фото: Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги по теме
США выборы в США
Источник материала
loader
loader