Цьогоріч українці, які працюють у Литві, сплатили €65,2 мільйона податків
Цьогоріч українці, які працюють у Литві, сплатили €65,2 мільйона податків

Цьогоріч українці, які працюють у Литві, сплатили €65,2 мільйона податків

За сім місяців поточного року українці, що працюють у Литві, сплатили до бюджету 65,2 млн євро податків, що на 13 млн євро, або на 25% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє литовський мовник LRT з посиланням на Міністерство соціального захисту і праці.

Загалом від початку великої війни українські біженці, які працюють у Литві, сплатили до бюджету країни 205 млн євро, у 2022 році - 45 млн євро, у 2023 році - 95 млн євро.

За даними міністерства, станом на 1 вересня в Литві за трудовими договорами працювали 33,9 тис. українців, працевлаштованих у Литві з початку війни. Наразі Служба зайнятості пропонує їм майже 2 тис. робочих місць.

Майже кожен третій українець (10,5 тис.) працює у Вільнюсі, 4,8 тис. - у Клайпеді, 4,2 тис. - у Каунасі, в Шяуляї - 2,3 тисячі. Більшість з них працюють у транспортно-складських (8,9 тис.), виробничих (7,2 тис.), будівельних (6,7 тис.) компаніях, у готельному секторі та громадському харчуванні (3 тис.).

Майже 3 тисячі, або 8,4% з них працюють на висококваліфікованих посадах, низькокваліфіковані та некваліфіковані робочі місця займають близько 6,1 тис., або 18,1% українців.

Щомісячна зарплата українців варіюється від мінімальної (€708.42 на місяць після податків) до майже 2 тис. євро.

На 1 вересня на обліку в литовській Службі зайнятості перебувало 2,6 тис. громадян України - на 16% менше, ніж рік тому (3,1 тис.). Більшу частину безробітних українців становлять жінки віком 30-49 років.

Як повідомлялося, литовський Департамент міграції пояснив, що з вересня українці, які не мають статусу тимчасового захисту, зможуть працювати у Литві лише після отримання посвідки на проживання.

Фото: D. Umbraso / LRT nuotr.

Теги по теме
Литва
Источник материала
loader
loader