У Харкові пройде вистава про Майдан за п’єсою Ірванця
У Харкові пройде вистава про Майдан за п’єсою Ірванця

У Харкові пройде вистава про Майдан за п’єсою Ірванця

У Харкові до 10-ї річниці Майдана 20 та 21 вересня в безпечному місці пройде вистава за п’єсою Олександра Ірванця «І всі, всі, всі про Майдан».

Музичну частину вистави складає хорова кантата «Майдан 2014» композитора Валентина Сильвестрова. Твір написаний в пам’ять про Небесну сотню. В 15-и номерах для хору a cappella та солістів композитор втілив власні переживання подій Революції Гідності, а також спостереження за змінами в українському суспільстві цього періоду. За інформацією прес-релізу, «Майдан 2014» є віддзеркаленням тих подій, рефлексією та поглядом  композитора у майбутнє.

Літературну основу вистави складають ескізи п’єси відомого українського письменника, поета, драматурга Олександра Ірванця «І всі, всі, всі про Майдан», а публіцистичну – задокументовані спогади, свідчення, інтерв’ю учасників протестних акцій 2014 року.

Автор ідеї, сценарію та режисер проєкту – Євген Лавренчук. Місце прем’єри проєкту обрано не випадково: саме у Харкові розпочався перший Майдан – 19 листопада 2013 року, за два дні до київського: він відбувся на центральній площі міста – площі Свободи. Цей факт і те, що Харків одним з перших дав відсіч російським агресорам й досі мужньо чинить цей опір, –  має вкотре донести суспільству проукраїнський настрій містян. А також, завдяки появі на харківській сцені вистави «…І всі-всі-всі» (Maidan story).

Харків наразі є прифронтовим містом, проте навіть під час війни у місті відбуваються культурні події, серед яких Міжнародний фестиваль класичної музики KharkivMusicFest, виставки, концерти, вистави.

Окрема увага у виставі приділяється декораціям, у яких відбувається дійство. Важливий сценографічний елемент вистави – відтворення мосту на вул. Інститутській у Києві, який виступатиме символом не тільки трагічних подій Майдану, а й символом єднання простору і часі. Не забули творці вистави й ще одного учасника Майдану: глядач побачить його макет над сценою: «Майданівське піаніно», як символ нескореності і мистецтва.

Фонд громади Харкова «Толока», який є організатором фестивалю KharkivMusicFest, втілює цей проєкт за підтримки Українського культурного фонду та в межах Українського АРТ ХАБу «Мистецька Фортеця».

Вхід безкоштовний за попередньою реєстрацією.

Источник материала
loader
loader