Фестиваль короткого метру KISFF оголосив переможців
Фестиваль короткого метру KISFF оголосив переможців

Фестиваль короткого метру KISFF оголосив переможців

Фільми Української та Міжнародної конкурсних програм KISFF можна переглянути в онлайн-кінотеатрі «Титр» до 19 вересня включно.

У Києві завершився 13-й фестиваль короткометражних фільмів KISFF, який проходив з 12 по 18 вересня у кінотеатрах «Жовтень» та «Кіно42». На церемонії закриття оголосили переможців Української та Міжнародної конкурсних програм. Про це повідомила пресслужба KISFF.

Перших переможців фестивалю оголосило журі Спілки кінокритиків України. до складу якого увійшли Альона Шилова, журналістка, режисерка та кінокритикиня, авторка ютуб-каналу «Підбори фам фаталь», Алік Дарман, кінознавець та кінокуратор, член комітету Національної премії кінокритики «КІНОКОЛО», та Людмила Чиркова, кіножурналістка, ведуча телеканалу «Суспільне Культура» та авторка проєкту про українське кіно «Люди кіно». 

Спеціальною відзнакою у Національному конкурсі журі СКУ нагородило стрічку Олексія Радинського «Там, де закінчується Росія» «за нове слово в українському архівному кіно та розширення кордонів у дослідженні загарбництва імперії», а Головним призом Національного конкурсу — фільм Анастасії Фалілеєвої «Я померла в Ірпені» «за опрацювання власного інтимного досвіду на тлі колективної травми та пошук світлих образів у винахідливій анімаційній формі».

Нагороду за найкращий фільм Міжнародного конкурсу від журі СКУ здобула стрічка Самюеля Суффрена «Мрії, мов паперові кораблики» «за чуттєву роботу із втратою в поетичній розповіді, яка додає сил продовжувати життя всупереч критичним обставинам».

Нагороди за найкращі фільми Міжнародного конкурсу вручило журі Міжнародної конкурсної програми: кінокураторка та культурна менеджерка Ольга Бірзул (Україна); програмер української дистриб’юторської компанії «Артхаус Трафік» Ілля Дядик (Україна) та програмна директорка Ризького міжнародного фестивалю короткометражного кіно 2ANNAS Лайма Ґраждановіча (Латвія).

Першу спеціальну відзнаку Міжнародного конкурсу від журі KISFF отримав фільм «Красиві чоловіки» Ніколаса Кеппенса «за серйозний і тонкий погляд на вразливість чоловіків, які стикаються з власною тілесністю та дружбою».

Другою спеціальною відзнакою Міжнародного конкурсу журі KISFF нагородило фільм «Ручка для шульги» Адаса Бурксайтіса.

«Історія майстерно розкриває глибокий зв’язок між поколіннями, втілюючи безумовне прийняття, любов та мудрість у складних життєвих обставинах, водночас залишаючи простір для надії на краще майбутнє. Окремо хочеться відзначити приголомшливу акторську гру головної героїні, яка своєю майстерністю додала фільму особливої емоційної сили», — зазначили члени журі. 

Володарем Ґран-прі Міжнародного конкурсу від журі KISFF став фільм «Дикуни великого Торонто» режисера Солмунда МакФерсона. Члени журі пояснили свій вибір так: «Цей фільм-роздум спонукає глядачів вийти із зони комфорту та переосмислити місце свободи в межах, контрольованих сучасною владою. Він піднімає універсальні питання про гуманізм як базову демократичну цінність і нагадує нам про силу особистого опору проти гноблення».

За рішенням журі Українського конкурсу KISFF, до складу якого увійшли Міхал Марчак, режисер, сценарист та оператор, член Європейської кіноакадемії та автор кліпів для Radiohead (Польща), Надя Андрашев, режисерка анімаційних фільмів (Угорщина), та Богдан Жук, директор ЛҐБТКІА+ кінофестивалю SUNNY BUNNY та програмер Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» (Україна), цьогоріч в Національному конкурсі одразу два рівноцінні переможці — «Я померла в Ірпені» режисерки Анастасії Фалілеєвої і «Там, де закінчується Росія» режисера Олексія Радинського.

«Режисерка досягає дивовижного балансу між серйозністю особистої історії виживання та тонким внутрішнім гумором, викликаючи пронизливі та сильні емоції, які залишаються з нами надовго», —відзначили члени журі, оцінюючи роботу Анастасії Фалілеєвої.

Щодо стрічки «Там, де закінчується Росія» журі сказало: «Фільм розумно і бездоганно переосмислює архівні кадри, перетворюючи їх на гіпнотичну подорож, яка наповнює оригінальний матеріал глибоким новим змістом. Цей інноваційний підхід не лише переосмислює минуле, але й гостро відображає нагальні проблеми сучасності, глибоко резонуючи з нами». 

Приз глядацьких симпатій у Міжнародному конкурсі отримав фільм «Титанік, версія для іранських сімей» режисера Фарнуша Самаді, а в Національному конкурсі —  стрічка «Там, де закінчується Росія» Олексій Радинський.

Фільми Української та Міжнародної конкурсних програм KISFF можна переглянути в онлайн-кінотеатрі «Титр» до 19 вересня включно.

Фото: KISFF

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
loader
loader