Якість води у річці Сейм на Сумщині погіршується й далі - Міндовкілля
Якість води у річці Сейм на Сумщині погіршується й далі - Міндовкілля

Якість води у річці Сейм на Сумщині погіршується й далі - Міндовкілля

У річці Сейм на території Сумської області зберігається погіршення якості води у верхніх пунктах моніторингу, ймовірне джерело забруднення – на території Росії.

Про це повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів, передає Укрінформ.

За його даними, станом на 19 вересня на Сумщині у річці Сейм "зберігається погіршення якості води у верхніх пунктах моніторингу". Ймовірне джерело забруднення – на території Росії.

“Найгірші показники фіксуються на ділянці с. Пруди – с. Мутин. Хімічне споживання кисню у порівнянні з минулою добою знизилось на 29 одиниць та становить 112 міліграмів на дециметр кубічний біля с. Пруди, та 102 міліграми на дециметр кубічний біля с. Мутин. Розчинений кисень зріс до 0,14-0,34 міліграма на дециметр кубічний. Азот амонійний перебуває в межах норми”, - зазначили в міністерстві.

Водночас у Чернігівській області відбувається покращення якості води у Сеймі. Всі досліджувані показники перебувають у межах нормативів окрім марганцю в пункті Батурин. Тут він перевищує норму в 1,2 раза.

Вміст розчиненого у воді кисню становить 7 міліграмів на дециметр кубічний, показник хімічного споживання кисню перебуває в межах 26-26,7 міліграма на дециметр кубічний. По азоту загальному, залізу загальному, нітритах, фосфатах та хлоридах перевищення не зафіксовані.

Результати вимірювань проб води у Десні на Чернігівщинісвідчать, що якість води також покращилась у всіх пунктах. Розчинений кисень у всіх пунктах перебуває в межах норми. У місті Остер хімічне споживання кисню становить 33 міліграми на дециметр.

Як відзначили в Міндовкілля, якість води в річці Десна у місцях водозаборів у Київській області у межах норми. У пункті водозабору міста Бровари хімічне споживання кисню – 32,02 міліграма на дециметр кубічний, при нормі 30 міліграмів, розчинений кисень у нормі. У пункті водозабору Києва хімічне споживання кисню – 20,76 міліграма на дециметр кубічний, розчинений кисень – 6,02 міліграма, при нормі не менше 4 міліграмів.

"Перевищень за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено. Загибелі риби не виявлено. По азоту амонійному, нітритах та хлоридах перевищення не зафіксовані", - додали в Міндовкілля.

За даними Київводоканалу та оцінками науковців, очисні споруди справляться із забрудненням у разі його доходження до точок водозабору. Тож якість води у кранах споживачів не зміниться та відповідатиме вимогам Державних санітарних норм і правил.

Як повідомлялося, через забруднення річок довкіллю Сумської та Чернігівської областей завдано шкоди на понад 405 млн грн.

Теги по теме
Экология
Источник материала
loader