ЄС має план енергетичної допомоги Україні - фон дер Ляєн назвала три напрямки
ЄС має план енергетичної допомоги Україні - фон дер Ляєн назвала три напрямки

ЄС має план енергетичної допомоги Україні - фон дер Ляєн назвала три напрямки

В Європейськоме Союзі є план енергетичної допомоги для України за трьома напрямками.

Про це президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила у Брюсселі на спільній пресконференції з виконавчим директором Міжнародного енергетичного агентства Фатіхом Біролем, передає Укрінформ.

Фон дер Ляєн зауважила, що Росія знищила «половину всієї енергетичної інфраструктури» України, що «еквівалентно потужності трьох країн Балтії разом узятих».

За її словами, ЄС має план із допомоги Україні, який включає відновлення, постачання електроенергіїі стабілізацію.

Перший етап - це ремонт пошкоджених російськими обстрілами енергооб’єктів. «Ми прагнемо відновити 2,5 ГВт потужності, що становить 15% від потреб України. Ми продовжимо координувати всю можливу підтримку від наших держав-членів через механізм цивільного захисту», – сказала фон дер Ляєн.

Другий напрямок - підтримка української енергосистеми імпортом з ЄС та розвиток децентралізованої мережі. «Ми експортуємо 2 ГВт електроенергії в Україну, що також покриває приблизно 12% потреб країни на зиму. Це компенсує, наприклад, еквівалент втрати вироблення електроенергії на Запорізькій АЕС, яка зараз перебуває під незаконним контролем Росії», - сказала вона.

З огляду на допомогу в ремонті й експорт ЄС покриє понад 25% потреб України в електриці на зиму, додала президентка Єврокомісії.

І третій напрям - робота зі стабілізації енергосистеми в країні. ЄС планує допомогти посилити децентралізоване виробництво енергії, що включатиме розгортання більшої кількості відновлюваних джерел енергії і допоможе Україні стати більш енергонезалежною. «Сонячні електростанції на дахах складніше вразити і їх легше ремонтувати, ніж велику центральну інфраструктуру. Це допоможе забезпечити більш стабільний потік енергії в країні», - сказала лідерка Єврокомісії.

Вона додала, що ЄС співпрацюватиме з українською владою, щоб посилити кіберзахист, зокрема і енергетичної системи.

Як повідомляв Укрінформ, фон дер Ляєн анонсувала свій візит до Києва цього тижня.

Вона також повідомила, що Єврокомісія додатково виділить близько 160 млн євро для допомоги енергетичній системі України.

Теги по теме
Украина Евросоюз помощь
Источник материала
loader
loader