Київрада ухвалила рішення присвоїти скверу у центрі столиці назву Українського радіо
Київрада ухвалила рішення присвоїти скверу у центрі столиці назву Українського радіо

Київрада ухвалила рішення присвоїти скверу у центрі столиці назву Українського радіо

За це рішення віддали голоси 80 депутатів.

Київська міська рада 19 вересня ухвалила рішення присвоїти назву «Сквер Українського радіо» зеленій зоні, розташованій між будинками 3 та 5 на вулиці Прорізній у Шевченківському районі столиці. Про це повідомив член Наглядової ради Суспільного мовлення Вадим Міський.

«Це сталося! Київрада щойно ухвалила рішення назвати сквер у центрі столиці Сквером Українського радіо! Це символічний подарунок мовнику, який ось уже сто років є голосом нашої країни», — написав він у своєму фейсбук-дописі.

Це рішення підтримали 80 депутатів, ще 6 — не голосували. 

Київрада ухвалила рішення присвоїти скверу у центрі столиці назву Українського радіо - Фото 1

Фото: Вадим Міський/фейсбук

За словами Вадима Міського, ідея назвати топонім на честь першого українського мовника з'явилася ще понад п'ять років тому, а навесні 2022 року, коли Сили оборони звільнили Київщину, питання деколонізації топонімів стало особиливо актуальними.

«Початкова ідея перейменувати проспект Правди (названий на честь радянської газети, в якій було все крім правди) на проспект Українського радіо, трансформувалася у ще кращу пропозицію – назвати цим іменем сквер у самому серці столиці, поруч із легендарним Будинком радіо на Хрещатику, 26. У сквері поруч по вулиці Прорізній відпочивали кілька поколінь радійників, нині відпочиває ширша родина працівників Суспільного мовлення, і звісно ця локація приваблює самих киян та гостей столиці», — зазначив член Наглядової ради Суспільного мовлення.

Зазначимо, що ініціативу назвати сквер на честь «Українського радіо», яке цього року відзначає свій 100-літній ювілей, підтримали кияни у травні цього року. Переважна більшість опитаних у додатку «Київ цифровий» віддала голос за таку назву.

«Українське радіо» — це перший мовник України, який розпочав своє мовлення 16 листопада 1924 року. За цей час радіо не припиняло роботи й разом з українцями переживає вже другу велику війну. Дату першого ефіру «Українського радіо» — 16 листопада — відзначають у нашій країні як День працівників радіо, телебачення та зв’язку.

«Українське радіо» презентувало новий проєкт «Життя в ефірі». У проєкті  слухачі дізнаються історію винайдення і поширення радіо у світі, подробиці розвитку радіо та його роль в історії України протягом століття.

Суспільне знімає фільм про 100-річну історію «Українського радіо». Команда департаменту внутрішнього виробництва Суспільного поставила перед собою завдання розповісти про 100-річчя першої української радіостанції через історії відомих людей, при цьому вмістивши в годину ефірного часу всі найважливіші та найцікавіші події в житті «Українського радіо».

Фото: «Українське радіо»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Киев
Источник материала
loader
loader